2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A védőnők kimaradnak? Országos sztrájk jöhet

2016. június 24., péntek 07:11, frissítve: péntek 13:12

Bár ősszel indul az egészségügyi béremelés, a védőnők kimaradnak az intézkedésből. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek: országos sztrájk jöhet, ha nem rendezik a kérdést. Lázár János szerint európai viszonylatban is jó munkát végeznek – a kormány ma dönt a fizetésükről.

Napok óta szervezik 12 órás megmozdulásukat az egészségügyben dolgozók. Sándor Mária, a Semmelweis-napra beígért demonstráció egyik vezéralakja közölte: a magyar kórházakban ápolt betegek méltatlan helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet, emellett a nővérek bérrendezését is napirenden tartják.

„A most kihirdetett béremeléseket annak tulajdonítjuk, hogy mi több mint másfél éve küzdünk, és a szakmában dolgozó, az ágy mellett dolgozó kollégákat szólaltattunk meg. Azt mondták ránk, alulról jövő kezdeményezés. Azt mondtuk, kiharcoljuk az utcán, amit az asztalhoz engedett képviseletek írjanak alá. Nem az lett aláírva, amiért mi harcolunk” – jelentette ki Sándor Mária.

Ősszel indul az ápolók, a szakorvosok, a szakgyógyszerészek, a kórházi gyógyszerészek, a szakorvosjelöltek és a mentők két évre elosztott béremelése. A védőnők azonban kimaradtak a pénzosztásból, ami több érdekvédelmi szervezetnek sem tetszik.

„Ma már a visszajelzések alapján azt kell hogy mondjam, jó esély van arra, hogy ha a védőnőket kihagyják a béremelésből, akkor az autonóm területi szakszervezet más szakszervezetekkel összefogva országos védőnői sztrájkot hirdessen, hiszen a védőnők elkeseredettsége a végletekig megnőtt. Követeljük az egészségügyi szakdolgozói bértábla kiterjesztését a védőnőkre is!” – közölte Varga Andrea, a Miskolci Autonóm Szakszervezetek elnöke.

A magyar államnak óriási a felelőssége az évi 90-92 ezer csecsemő megszületésében, amit a védőnői szolgálatokon keresztül tud képviselni – közölte Lázár János a kormányinfón a Hír TV kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a védőnők keresetemeléséről már a pénteki kormányülésen döntés születhet.

„Úgy tudom, hogy a tárca a védőnőknek béremelést fog kérni, és a kormány ettől nem zárkózik el. Az első lépés a fontos, hogy tartsuk a szavunkat a háziorvosok és az orvosi kamara felé, ahol 130 ezres kártyapénzemelést ígértünk, és megnézzük, hogy hány – nem sok – állami praxisban lévő fogorvos van, valamint a védőnőknek milyen béremelést tudunk felajánlani. A szociális szférában foglalkoztatottak béremeléséből és a bölcsődei béremelésből kilógott a védőnői béremelés. De ezt most a kormány megtárgyalja, és van arra esély, hogy béremelést kapjanak” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Ma Magyarországon egy kezdő védőnő bruttó 122 ezer forintot kap, míg egy ugyancsak a szakellátásban dolgozó, azonos végzettségű egészségügyi szakdolgozó bruttó 163 ezer forinttal kezd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!