2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

A tüntetések folytatódnak, egyre nagyobbak lehetnek

2017. április 10., hétfő 07:26, frissítve: hétfő 09:51

Addig tüntetnek a CEU mellett, ameddig a kormány nem figyel az emberek véleményére – mondta a demonstráció szervezője a Newsroom című műsorunkban.

Berg Dániel szerint az emberek nem akarnak olyan országban élni, ahol intézményeket egy tollvonással megszüntethetnek.

„Ha a kormány nem figyel fel arra, hogy 80 ezer ember van az utcán emögött a cél mögött, akkor nem tudom, hogy mire fog felfigyelni. Továbbra is tüntetni fogunk, mi továbbra is ki fogjuk mondani a véleményt. Mi továbbra is ki fogjuk mondani, hogy mi egy európai országban akarunk élni, ahol nem tudnak csak úgy bezárni intézményeket egy olyan törvénnyel, amit kvázi egy hét alatt hoznak meg” – nyilatkozta a szervező.

A minőségi oktatás aláásásának nevezte a Momentum Mozgalom elnöke a CEU ellehetetlenítését. Fekete-Győr András, aki ott volt az egyetem melletti, majd az azt követő kormányellenes tüntetésen is, a Hír TV-ben azt mondta: nincs meglepve, hogy a demonstráció hivatalos vége után is ezrek maradtak az utcákon.

„Jogos sérelmek vannak a magyar emberekben, bennünk, tehát azokban, akik féltik a jövőjüket. Mert azért bárhogyan is nézzük, a Közép-európai Egyetemnek a bezárása, az pont a minőségi tudás aláásását jelenti. Mi is a Momentumban többségében egyetemi diplomával rendelkezünk, tehát tudjuk azt, hogy mit jelent egy ember szempontjából a tudás és egy nemzet szempontjából mit jelent az, mennyi mindent ad. És ha ezt egy hatalom elveszi, és főleg akkor, amikor putyini és orosz mintákat követ ebben, akkor nem lepődök meg azon, hogy ilyen indulatok vannak az emberekben” – mondta el a Momentum vezetője.

A tegnapinál nagyobb tiltakozásra számít a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselője. Erőss Gábor úgy fogalmazott: szégyen, hogy abból az országból, ahonnan évek óta tömegével menekülnek külföldre a fiatalok, most azt a világszínvonalú egyetemet is elkergetik, amelyik eddig Magyarországon tartotta a tehetséges diákokat. Az ellenzéki politikus szerint a fiatalok azért vonultak utcára, mert elegük van abból, hogy elüldözik őket a saját hazájukból.

„Ki fog szélesedni ez az ellenállás, 1968-ban Párizsban, amikor úgy érezték a fiatalok, hogy De Gaulle megfojtja a szabadságot, és nem engedi, hogy kibontakozzon, akkor fogták és fellázadtak. Szóval lehet, hogy eleinte azt hihette a Fidesz, hogy ez csak egy ilyen budapesti értelmiségi téma, de elfelejtették már a történelmet. Mindenütt a világon, nem akarok nagy szavakat használni, de az ilyen forradalmak az egyetemi ifjúságtól indulnak” – véli Erőss Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!