2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A túljelentkezés a kollégiumokba az albérletárakat is felverte

2016. szeptember 4., vasárnap 12:58

Három-négyszeres a túljelentkezés a szegedi kollégiumokba, így az albérletek is egyre drágábbak. A diákok jellemzően 2-3 szobás lakásokat keresnek, hogy összeköltözhessenek, az egyszobás lakásokat pedig a gazdagabb külföldi tanulók bérelik ki.

Bianka Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett a szegedi egyetemre. Ketten bérelnek egy 1,5 szobás panellakást. Ő lakik a kisebb szobában. A bérleti díj 25 ezer forint, a rezsi további 15-20 ezer.

„Először furcsa volt. Meg kellett szokni, hogy többen mászkálnak a lépcsőházban meg magában a lakásban is. Hirtelen kellett alkalmazkodni, de szerintem egy jó közegben ez nem annyira észrevehető. Egész normális, és jól érezzük itt magunkat” – mondta Lobicz Bianka.

A magyar diákok jellemzően a 2-3 szobás lakásokat keresik. A garzonokat inkább a gazdagabb külföldi diákok veszik ki.

„Az a baj, hogy a kínálat és a kereslet ritkán találkozik. A kínálat általában magasabb, 60-70 ezer forint körül van, az egyetemistáknak viszont per főre körülbelül 40 ezer forintja van csak. Inkább összeköltöznek, a két különszobás, három különszobás lakásokat keresik, oda könnyebben beköltöznek és könnyebben is kijönnek egy hónapban” – mondta Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda ügyvezetője.

A tudományegyetem egyik kollégiumába közel négyszeres volt a túljelentkezés. Az államilag támogatott helyért 9300, az önköltségesért 10 400 forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

„Részben a külföldi hallgatók kötelező elhelyezése, részben az emelkedő albérlet árak vezettek oda, hogy egyre keresettebbek a kollégiumok. És hát szeretnénk, hogyha nem történne meg az, hogy mondjuk az alsó középosztályból tartozó szülők egyébként tehetséges gyerekei kiszoruljanak a felsőoktatási kollégiumokból és így kiszoruljanak a felsőoktatásból is, mert nem tudnák finanszírozni a tanulmányaikat és a magas albérleti díjakat. Úgyhogy valóban bővíteni kellene a kollégiumi férőhelyeket” – fejtette ki Kovács Attila, a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumának igazgatója.

Szegeden 3800 kollégiumi férőhely van, 90 százalékuk államilag támogatott. A jelentkezők száma azt mutatja, hogy további 400-500 helyre lenne szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!