2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

A teljes ellenzék Matolcsy lemondását követeli

2016. május 2., hétfő 19:54, frissítve: szerda 06:36

Matolcsy György vitte a prímet a parlamentben: ellenzéki politikusok a Magyar Nemzeti Bank elnökének nevét emlegették felszólalásaikban a legtöbbet – valószínűleg ők is a Népszabadságból értesültek arról, hogy Matolcsy György fektethette be az általa elnökölt MNB-alapítvány vagyonát. A pénz egy részét rokoni bankban fialtatták, mégpedig a jegybankinál alacsonyabb kamattal.

A szocialista Tóth Bertalan perrel jutott hozzá az egyik jegybanki alapítvány befektetéseiről árulkodó dokumentumokhoz. A Pallas Athéné Domus Animae kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György. Az iratok tanúsága szerint 2014-ben és 2015-ben az alapítvány több mint 46 milliárd forintért vásárolt állampapírokat, 4 milliárdot pedig a jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankjában fialtatott. A kuratórium jóvoltából a befektetésekről Matolcsy György másodmagával dönthetett.

„Még mindig nem hozták nyilvánosságra a teljes adatmennyiséget, amelyet én kipereltem, amelyet nekik ki kell adniuk. Például ezekről a befektetésekről szóló szerződéseket sem hozták nyilvánosságra” – mondta Tóth Bertalan.

Matolcsy Györgyöt több ellenzéki képviselő is faggatta volna a parlamentben, de ő az MNB egyik alelnökét küldte maga helyett. „Az ÁSZ meg fogja mondani, remélhetőleg minél hamarabb, azt, hogy az alapítványoknak megfelelő a működése. Szerintem addig nem szabad semmiféle következtetést levonni az alapítványok működése tekintetében. Mi úgy gondoljuk, hogy ez megfelelő” – jelentette ki Nagy Márton.

A Fidesz továbbra is mentegeti a központi bank elnökét. „Az alapítványok döntéseit nem az alapító hozza, hanem a kuratórium, és a kuratóriumban a jelenlegi szabályok szerint nem lehet döntő befolyása az alapítónak. Tehát ez nem jelenti azt, hogy ha az alapító maga is képviseli magát a kuratóriumban, de ott kisebbségben van, és mondjuk a kuratórium döntött egy kérdésben, az alapító is egyetértett vele. Meg kell nézni, hogy a befolyása hogyan érvényesült” – mondta Kósa Lajos frakcióvezető.

A Jobbik Áder János közbenjárásával mozdítaná el a jegybankelnököt. „A köztársasági elnökhöz fogunk fordulni annak érdekében, hogy tegye meg a szükséges és e felé vezető lépéseket” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Az LMP szerint Matolcsy György vagyon elleni bűncselekményt követett el. „Hogyha valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. Ez történt jelenleg a jegybanknál. Matolcsy Györgynek mennie kell” – szögezte le Schiffer András frakcióvezető.

Az ellenzék szerint a jegybanki alapítvány állampapír-vásárlása az államháztartási hiány kozmetikázását segíthette, ami tiltott monetáris finanszírozásnak minősül.

Nyomoznak a svábhegyi ingatlanvásárlás miatt

Mégis nyomoznak az egyik jegybanki alapítvány svábhegyi ingatlanvásárlása miatt. A villáért nettó 1,038 milliárd forintot fizetett egy magáncégnek a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavaly februárban. Az épületet olcsóbban is megszerezhette volna, egy ingatlanos vállalkozás 950 millió forintért hirdette. A hatóságokhoz egy magánszemély fordult hűtlen kezelés gyanújával, de feljelentését tavaly októberben elutasították. Ezt a határozatot bírálta felül fél év elteltével az ügyészség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!