2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

A tél beköszöntével az idősek is középpontba kerültek

2016. december 7., szerda 20:33, frissítve: szerda 21:32

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az erdélyi nélkülözőknek visz segélycsomagot. A szociális ügyekért felelős államtitkár viszont már az idősotthonok rendszerét alakítaná át a jövő évtől.

Egy biatorbágyi általános iskola alsósai segítettek adományokat dobozolni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseinek. A ruhákat és a tartós élelmiszereket erdélyi árváknak és időseknek viszik.

„Több mint ezer fő fog segítséghez jutni. Itt azért alapvetően, amint látható, alapélelmiszerek vannak, természetesen kiegészítve olyan dolgokkal, amit a gyermekek is szívesen fogadnak, hiszen jó része az adományoknak gyerekekhez fog menni. Hogy ez lehetővé vált, ez annak köszönhető, hogy nagyon sokan csatlakoztak a Szeretetéhség nevű országos programunkhoz” – nyilatkozta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Az egyik újpesti idősek otthonában is a szépkorúakon segítenek, de nem szeretetcsomaggal, hanem influenza elleni védőoltással. Az országos tisztifőorvos a vakcina beadásának fontosságára hívta fel a figyelmet az intézményben.

„Fokozott kockázattal rendelkeznek az idősek, fokozott kockázattal rendelkeznek a krónikus betegségben szenvedők, az elhízottak, a krónikus légúti betegségben szenvedők, asztmások, COPD-sek, anyagcsere-betegségben szenvedők, szívbetegségben, kardiovaszkuláris megbetegedésben szenvedők, ők fokozott kockázatúak, éppen ezért ezek a csoportok ingyen vehetik igénybe ezt a lehetőséget, ingyen kaphatnak védőoltást” – ismertette Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A szociális ügyekért felelős államtitkár már az idősellátás jövőbeni megreformálásáról beszélt. Czibere Károly azt mondta, az idősotthonok mellett jövőre már intenzív ellátást biztosító szakápolási intézetek jönnek létre. „Az időskori biztonságnak fontos eleme az idősek szükségleteihez igazodó egészségügyi, szociális, gondozási és ápolási segítségnyújtás. És azt gondolom, hogy mindegyik fontos, hogyha szociális típusú segítségre van szükség, akkor azt kell nyújtani, hogyha gondozásra, azt kell nyújtani, hogyha ápolásra, azt kell nyújtani” – fogalmazott az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az intenzív ellátást nyújtó intézményekkel a következő hetekben tárgyal a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!