2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A TEK vezetőit is meghallgatná az árnyékbizottság

2017. január 18., szerda 12:46, frissítve: szerda 12:59

Kihelyezett ülést tartott a letelepedési kötvények rendszeréről az ellenzéki politikusokból álló árnyékbizottság. A testület a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban tartott helyszíni meghallgatást, mivel decemberi ülésére hiába hívta meg a hatóság képviselőjét.

A Jobbik, az LMP, az Együtt és a Liberálisok szerint az árnyékbizottság felállítására azért volt szükség, mert egyértelműen látszik, hogy kormánypárti politikusok és kormányközeli vállalkozók, ügyvédek és üzletemberek járhattak jól a letelepedési kötvények értékesítésével.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, aki részt vesz az árnyékbizottság munkájában, arról beszélt, hogy egy nagyon fontos haszna mindenféleképpen volt a mai kihelyezett ülésnek, ugyanis megtudták a pontos számokat arról, hányan vásároltak letelepedési kötvényt a bevezetése óta, illetve hányan kaptak családi jogon letelepedési engedélyt. Ez a szám a folyamatban lévő ügyekkel együtt 14 ezerre tehető – számolt be a Hír TV munkatársa délben a helyszínről.

Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent a letelepedési kötvények értékesítése, ugyanis a magyar hatóságoknak mindössze 20 napjuk van arra, hogy felmérjék egy-egy igénylő kockázatát. Mint ismeretes, eddig tizenkét embernek utasították el a kérelmét – a Jobbik országgyűlési képviselője szerint ez is nagyon sokatmondó adat.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője is a nemzetbiztonsági kockázatot emelte ki. Fodor Gábor a Liberálisok részéről pedig arról beszélt: mindenféleképpen folytatni kell a bizottság munkáját.

A következő állomás az Állami Adósságkezelő Központ vezetőjének a meghallgatása lehet valószínűleg egy újabb kihelyezett ülésen, amelyre a következő hetekben kerülhet sor. Az árnyékbizottság emellett meghallgatná a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőit is – tette hozzá tudósítónk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!