2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A TASZ szándékosan nem tartja be a civiltörvényt

2017. június 25., vasárnap 22:44, frissítve: hétfő 09:51

Bíróságon akarja bizonyítani igazát, ezért kezd polgári engedetlenségbe a Társaság a Szabadságjogokért a civiltörvény miatt. A törvény kedden lép hatályba, ettől számítva tizenöt napjuk van regisztrálni azoknak, akik éves szinten 7,2 millió forint felett kapnak külföldi támogatást. A TASZ ezt szándékosan nem fogja megtenni. A polgári engedetlenség eszközét korábban Fidesz is alkalmazta, most viszont a törvény betartását hangsúlyozza.

– Le kell döntenünk befele.
– De nem tudod ledönteni!
– Dehogynem! Ezt fogjuk csinálni! Így ni!

Kordont bontott Orbán Viktor 2007-ben. Ellenzéki képviselőként azért gyakorolt polgári engedetlenséget, mert nem értett egyet a Kossuth tér lezárásával.

„Dehogy egyeztettünk! Ez egy polgári engedetlenségi akció, ami azt jelenti, hogy egy alkotmányellenes, törvénysértő rendőri intézkedést fogunk hatályon kívül helyezni, és vállaljuk ennek minden jogi következményét” – mondta Orbán Viktor.

„A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen” – jelentette ki tíz évvel később, ami arra utal, hogy most már szigorúbban ítéli meg a helyzetet. A civil szervezetek egy része a polgári engedetlenségre hivatkozva bojkottálja a kötelező regisztrációt előíró törvényt.

A miniszterelnök Brüsszelben már finomított álláspontján. „A polgári engedetlenséget most is végre lehet hajtani, csak a magyar jogrendszerben ilyen nincs, és szankciója van, amit a jogalkalmazó ki fog szabni. Éppen úgy most, mint 2007-ben is” – mondta a kormányfő.

A Társaság a Szabadságjogokért korábban Orbán Viktort is képviselte a bíróságon, most ők is bojkottra készülnek. A TASZ szakmai vezetője a Hír TV-nek arról beszélt: tisztában vannak vele, hogy pénzbírságot kockáztatnak, ha nem tartják be a törvényt. „Mi pont azért nem fogjuk teljesíteni ezeket a kötelezettségeket, hogy meginduljanak velünk szemben az eljárások” – jelentette ki Szabó Máté.

A törvény kedden lép hatályba, utána a szervezeteknek – 7,2 millió forintot meghaladó éves külföldi támogatás esetén – tizenöt napjuk lesz regisztrálni magukat külföldről támogatott szervezetként.

„Ha nem tesszük meg, akkor elvileg már elindulhatnak velük szemben az eljárások, de úgy gondoljuk hogy egy ideig még nem fognak, mert az ügyészségnek nincsen hivatalos tudomása arról, hogy ebben az évben mennyi külföldi támogatást kaptak. Valójában erről hivatalos tudomása csak jövőre, az éves beszámolók benyújtásakor lesz a magyar államnak, az egész nyilvánosságnak, azokból a beszámolókból, amelyekből egyébként eddig is kiderült hogy kik támogatják ezeket a szervezeteket” – tette hozzá Szabó Máté.

A TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatot is indított, amely az új szabály értelmezését segíti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!