2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A legtöbb tao-pénz eddig Felcsútra került

2015. november 15., vasárnap 16:06, frissítve: hétfő 09:31

Az öt látványsportág támogatását biztosító tao-rendszer keretében 2010 óta több mint 200 milliárd forintot osztottak szét. A Hír TV-nek nyilatkozó egyik egyesületi vezető szerint azonban a támogatást felajánló cégek szinte kivétel nélkül visszaosztást várnak el a támogatásért cserébe. A legtöbb tao-pénz eddig Felcsútra került.

Betonlelátó és vaskorlát – 2004 októberében a harmadosztályú Felcsút stadionja még nem büszkélkedhetett mai pompájával. A fejér megyei együttes a Debrecen ellen játszott kupameccset, kétezer néző előtt. Az oldalvonal mellett Orbán Viktor melegített. 2013-ban már az első osztályban játszott a csapat, 2014-ben pedig új stadiont is kaptak.

A miniszterelnök háza mellett felhúzott aréna 3,8 milliárdba került, 70 százalékban tao-, vagyis társaságiadó-kedvezményből épült. 2010 óta öt látványsportágat támogathatnak a nyereséges magáncégek adófelajánlásaikkal. A pénzt csak utánpótlásra és létesítményfejlesztésre lehet fordítani.

A Csillaghegyi Mészöly Focisuliban ötszáz gyerek sportol. Az edzőpályán félhomály, az öltözőről mállik a vakolat, a kerítés rozsdás. A focisuli több 10 millió forint tao-támogatásra lenne jogosult. A cégek és a közvetítők fel is ajánlják a milliókat.

„Konkrét probléma az, hogy vissza szeretnének kapni pénzt a vállalkozók” – mondja a focisuli szakmai alelnöke. Az ügyeskedők 10 és 30 százalék közötti pénzt kérnek vissza. „Három évig adott egy apuka pénzt, két hete kérdezte meg, három-négy helyről van ajánlata, adok-e én neki vissza, mert szeretné tudni, nekünk szeretné adni, de nem szeretne a saját zsebe ellen dolgozni. Mondtam, köszönöm, akkor adja a lelkiismerete szerint, akikre gondolja. Mi nem fogunk visszaadni. Magyarul, akinek eszébe se jut, annál is generálja a piac, hiszen megkeresik” – közölte Újvári Gábor.

Öt év alatt 204 milliárdot osztottak szét az öt látványsportág között. A foci kapta a legtöbbet, a teljes támogatás 37 százalékát. Az egyik klub azonban kivételesen sikeresen tudott pályázni.

„Van egy csapat, […] amely 20 milliárdot fog, ennek a 40 százalékát elviszi, 9 milliárdot, ez Felcsút” – mondja a Transparency International jogi vezetője. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök otthonában létrejött labdarúgó-szervezetek egymaguk több tao-támogatást fogyasztanak el, mint más látványcsapatsportágak együttvéve. „Minden évben a megítélt, lehívható támogatási keret száz százalékát be tudja gyűjteni, nincs más olyan klub Magyarországon, amelyik ilyen hatékonyan tudna lobbizni a céges pénzekért” – tette hozzá Ligeti Miklós.

A látványsportágak mellett a kormány 16 sportágat éves szinten kiemelten támogat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!