2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

A szocialisták nyújthatnak segítő jobbot a Fidesznek

2017. június 19., hétfő 19:54, frissítve: hétfő 19:58

Az MSZP nyújthat segítséget a Fidesznek, hogy átvigyék a kétharmados plakáttörvényt. A szocialisták saját javaslattal álltak elő, amelyet a kormánypártok még mérlegelnek. Az ellenzéki párt frakcióvezetője ugyanakkor az hangsúlyozta Newsroom című műsorunkban, hogy csak akkor szavazzák meg, ha az ő javaslatuk kerül a parlament elé. A Jobbik paktumot emleget, szerintük a szocialisták lefeküdtek a Fidesznek.

Saját korábbi javaslatáról kezdeményezett ötpárti egyeztetést a házbizottság ülését követően az MSZP frakcióvezetője a parlamentnek visszaküldött plakáttörvény módosításával kapcsolatban. Az Országgyűlés a bizottság döntése alapján pénteken ismét nekifut a jogszabály elfogadásának. A szocialisták azt szeretnék, hogy a kampányidőszakon kívül csak piaci áron hirdethessenek a pártok, közpénzből pedig még akkor sem.

„A közpénzből való kampányolást meg kell tiltani. Azt szeretnénk, hogy mindenféle eszközön – tömegközlekedési eszközön, plakáton, citylighton, bármi ilyesmin – tilos legyen a politikai kampány, a politikai támogató tevékenység. Látható, miközben a kormány az adófizetők pénzével kampányol, a saját érdeke, a Fidesz érdekei miatt, addig a Simicska-féle birodalom pedig egy pártnak nyújt olyan szolgáltatást, amely, úgy gondolom, egy demokráciában teljesen elfogadhatatlan” – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető.

A Fidesz nem mondott azonnal igent az MSZP javaslatára, az elnökség dönt. „Én annyit mondtam, hogy úgy kellene a törvényt megfogalmazni, […] hogy olyan konstrukció legyen, amely nem okozza azt a helyzetet, amivel szemben most vagyunk, nevezeten hogy a kétharmados szabályok elesésével az egész értelmetlenné válik” – így Kósa Lajos frakcióvezető.

A KDNP is jelezte: nem támogatnak mindent az MSZP javaslatából.

A Jobbik frakcióvezetője szerint elfogadatlan alkura készülnek a szocialisták a kormánypártokkal. „Az MSZP lefeküdt a Fidesznek. Az MSZP fogja kisegíteni a pénteki szavazáson a Fideszt azzal, hogy meglegyen a kétharmad, és a Fidesz a plakáttörvény érdemi rendelkezéseit keresztül tudja vinni az Országgyűlésen. Megítélésünk szerint az MSZP méltatlan arra, hogy a baloldali szavazókat képviselje, hiszen azzal, hogy különmegállapodást, paktumot kötött a Fidesszel, elárulta a rá szavazó baloldali embereket, és elárulta azokat a politikai eszméket, amelyeket eddig nyíltan fölvállalt” – jelentette ki Volner János frakcióvezető.

Az LMP-frakció még megvárja, hogy pontosan mi kerül a törvénybe. „Meg kell tartani azt az ellenzéki egységet, nehogy oly módon legyen kozmetikázva a törvény és ezek a szabályok, hogy Fidesznek még jobban lejtsen a pálya. Az, hogy a piaci szereplők ezen a pályán hogy szereplenek, részletkérdés, oligarchaháborúba nem szeretnék beszállni” – mondta Ferenczi István elnökségi tag.

Az országgyűlési döntés előtt a törvényalkotási bizottságban dől el, hogy pontosan milyen szövegezésű törvény kerül a parlament elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!