2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

A szocialista jelölt nyerte a tévévitát

2017. március 21., kedd 08:01, frissítve: kedd 11:29

A függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter nyerte az első francia elnökjelölti tévévitát a közvélemény-kutatások alapján. Az elemzések szerint a részt vevő öt jelölt kiegyensúlyozott vitát folytatott, de a bevándorlás és a gazdaság kérdéseiben a radikális jobboldali Marine Le Pen ellen fordult a többi jelölt. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án tartják.

Először csaptak össze televíziós vitában a francia elnökjelöltek. A tét nagy, a francia választók 40 százaléka még nem döntötte el, kire szavaz. A felmérések szerint a vita előtt a függetlenként induló, korábban szocialista gazdasági miniszter Emmanuel Macron volt a legnépszerűbb.

„A programom egy átfogó változást hoz, új arcokkal, új irányokkal. Ez egy olyan terv, ami hisz az országban és képességeiben. Egy méltányos és hatékony terv, ami reményt hoz” – jelentette be irányelveit Macron.

A szintén nagy támogatottságnak örvendő radikális jobboldali Marine Le Pen azt vázolta, hogy mit nem akar. „A Francia Köztársaság elnöke akarok lenni, de nem akarom az Európai Unió egyik nagy régióját kormányozni, nem akarok Merkel asszony alkancellárja lenni” – mondta.

A botrányai miatt legnépszerűtlenebb konzervatív Francois Fillon gazdasági reformokat, míg a baloldali jelöltek demokratikus megújulás és a korrupció visszaszorítását ígérték.

Macron és Le Pen voltak a vita további részének főszereplői is. Az éles véleménykülönbség először a bevándorlás kérdésében mutatkozott meg. „Véget akarok vetni a bevándorlásnak, ez teljesen világos. És teljesen komolyan is gondolom, amit mondok, véget akarok vetni a legális és az illegális bevándorlásnak is” – jelentette ki Le Pen.

Macron a Franciaországban élő muszlimok nagy számával érvelt. „Ön, Le Pen asszony a provokációival abba a csapdába esik, hogy megosztja a társadalmat, és ellenségeket szerez a köztársaságnak annak a 4 millió iszlám vallású francia személyében, akiknek többsége ugyan nem folyik bele minden téren a közösségbe, de akik a köztársaság területén élnek. Nos, én nem akarom ezt tenni” – reagált Macron.

Le Pennel kerültek szembe a jelöltek a gazdaság kérdésében is. „Ön egy igazi sorozatgyilkos Franciaország gazdasága számára, azzal, hogy ki akar lépni az eurózónából, és vissza akarja hozni a frankot. Ezzel elszabadulna az infláció. Az ön egyetlen javaslata sem lenne hasznos a gazdaság számára. Valóságos gazdasági és társadalmi káoszba taszítaná Franciaországot” – jelentette ki Francois Fillon, akivel ebben Macron is egyetértett.

A felmérések szerint Macron megőrizte vezető helyét, Le Pen és Fillon holtversenyben csak a harmadik helyen zárta a vitát. Javításra még van lehetőségük, tévévitát még két alkalommal rendeznek. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!