2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A szexuális erőszak az egész rendszert érintő probléma

2016. október 24., hétfő 21:03, frissítve: hétfő 21:31

Előzetes letartóztatásba került a bicskei gyermekotthon igazgatója – erről ma döntött a Székesfehérvári Járásbíróság. A férfi a gyanú szerint 2007 és 2016 között több kiskorú fiúval is szexuális kapcsolatot létesített. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő azt mondja, nem elszigetelt esetről van szó, az egész gyermekvédelmi rendszerrel gond van.

Egy barátja öngyilkossága után tett feljelentést a hatóságon Julián a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen. A fiú az RTL Klub Házon kívül című műsorában, a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy az intézmény vezetője molesztálta őt és társait.

Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakjogász szerint az ügynek voltak előzményei. Az áldozatok már négy évvel korábban is jelezték a történteket, de a 2012-es eljárást a hatóságok azzal zárták le, hogy az igazgató nem követett el bűncselekményt, a gyerekek egyszerűen félreértették a kézmozdulatait. „Ha ez tényleg így lenne, akkor most, 2016-ban nem találkoznánk még egyszer ezzel az üggyel” – jegyezte meg Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szakjogász azt mondja, a kormányzat hiába igyekszik elszigetelt esetként kezelni a bicskei gyermekotthonban történt eseményeket. A szexuális erőszak az egész rendszert érintő probléma.

„Azt gondolom, hogy a gyerekvédelmi rendszer problémáját jelzi, hogy itt gyerekek egyéni partizánakciójára van szükség ahhoz, hogy kiderüljenek ezek az ügyek. Ha a felügyelők jól végeznék a munkájukat, erről nem egy tévéműsorból kellene értesülni, és ha a gyerekvédelem jól működne, annak nem arról kellene szólnia, hogy milyen büntetés jár azért, ha egy gyereket bántalmaztak, hanem arról, hogy azt hogyan előzőm meg” – tette hozzá Gyurkó Szilvia.

Az egyik civil szervezet kezdeményezésére ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig 3000 ember csatlakozott a petícióhoz, amely egy parlamenti vitanap meghirdetése mellett a jelenleginél komolyabb állami garanciákat követel a gyermekvédelemben.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár máshogy látja a bicskei eseményeket, mint a jogvédők. „Azt gondolom, hogy amikor a mostani vezetés, és itt értem a főigazgatóságot is, tudomást szerezett bármilyen gyermeket veszélyeztető körülményről, abban a percben lépett. A problémának azt tartom, hogy az elmúlt 5 évben nem érkezett ilyen információ, tehát akik erről tudtak, azok gondosan eltitkolták. Olyan típusú szabályozást készítünk elő, hogyha valaki, bármikor az életében ilyen típusú bűncselekményt elkövet, akkor az olyan értelemben végigkíséri az életét, hogy a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszerbe ne tehesse be a lábát” – közölte Czibere Károly.

„Azt látom, hogy mérhetetlen cinizmus arra hárítani, hogy az áldozatok miért nem jelzik, hogyha valamilyen probléma van, miközben ha jelzik, akkor nem hisznek nekik, vagy nem indul eljárás, vagy ha igen, akkor bizonyítékok vagy bűncselekmény hiányában lezárul” – jegyezte meg a Hintalovon Alapítvány elnöke.

Amíg a civilek szerint több pénz és megfelelő szakképzés lenne a megoldás, az államtitkár szigorításokról beszél. A bicskei gyermekotthon vezetőjét közben előzetes letartóztatásba helyezte az ügyészség. „A Székesfehérvári Járási és a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel indítványozta a gyanúsított letartóztatását, valamint alappal feltételezhető, hogy a tanúk befolyásolásával megnehezítené, meghiúsítaná a bizonyítást. A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon elrendelte a gyanúsított letartóztatását, a fellebbezésére való tekintettel a döntés nem jogerős” – mondta el a Hír TV-nek Jászberényiné Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője.

Idén egyébként nemcsak Bicskén, de egy budapesti és egy somogyi gyermekotthonban is indult vizsgálat visszaélések gyanújával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!