2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Brüsszelben is sorosozott Orbán Viktor

2017. március 10., péntek 15:06, frissítve: péntek 17:57

Azért támadja a kormány Soros Györgyöt, mert a milliárdos azon dolgozik, hogy Magyarország beengedje a migránsokat – mondta a miniszterelnök Brüsszelben.

Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar származású, Amerikában élő milliárdos szembemegy a hatályos magyar törvényekkel, és azon dolgozik, hogy Magyarországon keresztül az EU területére juttassa a menekülteket.

„Soros György jelen pillanatban a hatályos magyar törvényekkel szemben tevékenykedő szervezeteket támogat, és olyan célokat tűz ki, amelyekkel szemben a magyar törvényhozás és hárommillió magyar ember egyértelműen állást foglal. A magyar emberek nem akarnak migránsokat látni Magyarországon. Soros György azért dolgozik, hogy beengedjük ezeket az embereket, hogy bejuttassa őket Magyarország területére, még pontosabban, hogy bejuttassa őket az Európai Unió területére. Ez nem fogadható el” – emelte ki a magyar miniszterelnök Brüsszelben.

A szerb hatóságokra tolta a migránsveréseket a magyar kormányfő. A miniszterelnök azt nyilatkozta: a sajtó által említett esetek nem Magyarországon, hanem Szerbiában történtek.

„Nem ismerünk Magyarország területén olyan esetet, amikor bárkinek bármilyen sérülése történt volna. A hírekben szereplő eseteket Szerbia területén rögzítették. Szeretném tisztázni, minden vádat vissza kell utasítsak a tekintetben, hogy a magyar rendőrök bárkit is bántottak vagy megvertek volna, ugyanis erre vonatkozóan semmilyen ténybeli adat nincs. Szerbiában találtak olyan embereket, akiken külsérelmi nyomok voltak, és akik mondtak valamit arról, hogy mi történt velük, de egyébként egyetlenegy olyan esetet sem ismerünk, amely bizonyíthatóan Magyarország területén és a magyar hatóságok által állt volna elő” – emelte ki Orbán Viktor.

A Legfőbb Ügyészség cáfolja a kormányfőt. A Magyar Nemzetnek küldött válaszból ugyanis kiderül, hogy összesen 44 esetben jelentettek fel rendőröket  a déli határon elkövetett túlkapások miatt az elmúlt másfél évben, ezekből két esetben pénzbüntetésre ítélték az elkövetőket. A lap szerint a feljelentések túlnyomó többségét elutasították, öt esetben pedig még mindig nyomoznak.

Tekintse meg Orbán Viktor teljes sajtótájékoztatóját:

Hátrahagyják-e a fejlettebb nyugati országok Európa keleti felét? – ez volt az egyik fő kérdés a brüsszeli uniós csúcson. Az Európai Bizottság dobta be az ötletet a tanácskozás előtt, miszerint azok a tagállamok, amelyek ezt szeretnék, szorosabbra fűzhetik az együttműködést, a többiek pedig megmaradhatnak a jelenlegi szinten. A magországok, mint például Németország ezt azért is szorgalmazzák, hogy ne lépjen ki több tagállam.

„Nagy-Britannia kilépése figyelmeztetés, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy sok tényező vezetett a britek döntéséhez” – emelte ki Angela Merkel.

Kisebb politikai drámának is helyt adott az állam- és kormányfők tanácsa. A lengyel kormány heves tiltakozása ellenére választották újra a volt lengyel kormányfőt, Donald Tuskot az Európai Tanács élére. „Az Európai Tanács minden tagjával együtt akarok működni, és mindent megteszek azért, hogy megvédjem a lengyel kormányt a politikai elszigetelődéstől” – jelentette ki Donald Tusk.

Orbán Viktor közölte, hogy továbbra is szorosak a lengyel–magyar kapcsolatok, annak ellenére, hogy a varsói vezetés csalódottságát fejezte ki, amiért a magyar miniszterelnök is beállt Tusk mögé. „Magyarország számára ez a döntés Európáról szólt, Európa működőképességéről és nem egyik vagy másik tagállamról” – emelte ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Európa minden nehézség ellenére továbbra is a világ legjobb helye, és az a cél, hogy ezt a pozíciót megőrizzék. Beszélt arról is, hogy Magyarország létrehoz egy bizottságot annak figyelésére, hogy romlik-e a magyar munkavállalók helyzete Ausztriában az ott tervezett jogszabályváltozások hatására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!