2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

A szcientológia árnya vetül a lakáslottó nyertes cégére

Hír TV

2016. április 3., vasárnap 10:05, frissítve: hétfő 18:00

A szcientológia egyházzal is kapcsolatban állt a kormányzati lakáslottó egyik nyertes cége. A nemzeti otthonteremtési közösségek szervezésével helyzetbe hozott Carion szlovákiai képviselője korábban 35 ezer dollárral támogatta az egyház működését. A szcientológia egyház tevékenységével kapcsolatban a kormány úgy látta, hogy nemzetbiztonsági kockázatot rejt, 2011-ben a miniszterelnök-helyettes is arról beszélt, hogy szükség van az egyháztörvény megváltoztatására.

Szerdán fogadta el a módosított otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslatot a parlament. Bár a törvény 17 ponton módosult, a lakáslottó szervezésére továbbra is csak két cég, a Carion és a Poligrupo Zrt. alkalmas. A Válasz.hu írt arról, hogy a Carion Zrt. két képviselője is kapcsolatban állt a szcientológiával.

„Az sem véletlen, és nyilván a szcientológiával kapcsolatban merült fel ez a dolog, és ez be is került, hogyha nemzetbiztonsági kockázat van, akkor ne lehessen bejegyezni. Pontosan tudjuk a szcientológiával kapcsolatban, hogy a világ számos országában ez a probléma felmerült” – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2011-ben az egyházi törvény megszavazásakor. Akkor még nemzetbiztonsági kockázatként ítélte meg a szcientológia egyházat. Ezt a szervezetet támogatta milliós összegekkel a Carion Zrt. volt szlovákiai képviselője, Sztruhár János is. A Szcientológus voltam című könyv szerzője személyesen is ismerte Sztruhárt.

– Akkoriban az egyház vezetőségében dolgoztam, és úgymond hivatalból többször találkoztam vele. Ő egy szlovákiai támogatója, illetve helyi képviselője volt az egyháznak.
– Mennyiről szóltak ezek a támogatások?
– Hát, milliós nagyságrendű összegekről. Szerintem több tízmillió forintról volt szó. Ő üzletember tulajdonképpen, Szlovákiában próbálta egyrészt azt, hogy ott helyben egyre többen foglalkozzanak ezzel a módszerrel, másrészt ő is támogatta anyagilag az egyház különféle projektjeit – nyilatkozta Bonyai Péter.

A Carion-cégcsoport egyik fő tulajdonosa, Ötvös Géza a WISE, vagyis a szcientológus vállalkozók tagja volt. „Úgy tudom, hogy ő a Carion egyik meghatározó embere. Annak idején volt szó róla, hogy ő tagja a WISE-nak, tehát erre határozottan emlékszem. Annak a tagsági szervezetnek volt a tagja, amely a szcientológus üzletembereket tömöríti. Személyesen nem találkoztam vele, az egyházi szervezetekben nem bukkant fel, de valamilyen kapcsolatban volt a szcientológiával, az biztos” – tette hozzá a Szcientológus voltam című könyv szerzője.

A Carion Zrt. állásfoglalása szerint Ötvös Géza 2000 óta nem áll kapcsolatban a WISE Magyarország Egyesülettel, sem pedig annak bármely háttérszervezetével. Az igazság a szcientológiáról című oldal azonban 2003-ig számon tartja Ötvös tagságát. Kerestük a WISE elnökét is. Tóth Imre az adatvédelmi törvényre hivatkozva kitérő választ adott:

– Nem értem igazán a kérdést, és nem értem a mögötte húzódó érdeklődét. Segítsen benne, hogy mi érdekli pontosan?
– Az érdekel, hogy Ötvös Géza vagy Sztruhár János a WISE tagja volt vagy jelenleg is az-e?
– 19 éve létezik a WISE, több száz tagja van, és megmondom őszintén, hogy fejből nem biztos, hogy most mindenkit elsorolnám önnek. Főleg, hogy 19 év alatt ki volt a tagjai között, meg ki nem. Ráadásul képzelje el, hogy ugye a jelenlegi helyzet miatt, meg egyáltalán az adatvédelmi törvény szerint, mivel ugye a WISE az kapcsolatban van a szcientológiával, ezt nem is titkoljuk, ezért nem hiszem, hogy valakit arra lehet kötelezni, hogy színt valljon ezzel kapcsolatban – nyilatkozta Tóth Imre, a WISE elnöke.

A Magyarországi Szcientológia Egyházat 1991-ben alapították, egyházi státuszát 2011-ben vonták meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!