2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A Századvég kuratóriumi elnöke perrel fenyegette meg a Hír TV-t

2015. november 27., péntek 22:00, frissítve: szombat 07:28

Tovább titkolózik a Századvég Alapítvány a 2013 előtti kormányzati megrendelésekről. A kuratórium elnöke is hallgat. Mára egyébként a kormány internetes oldaláról is eltűntek az alapítvány munkáiról szóló hírek, pedig a Miniszterelnökségnek hamarosan minden adatot nyilvánosságra kell hoznia.

Demokrácia és hanyatlás címmel tartott előadást egy sajtónyilvános budapesti konferencián Lánczi András. A Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke nézőként még nem kifogásolta a kamerát, ám amikor a szervezet kormányzati megbízásairól kérdeztük, már perrel fenyegetőzött, ha bemutatjuk a felvételt.

Ezért csak korábbi felvételeket használhatunk róla. Kérdésünkre először tagadta, hogy 2010-ben és 2011-ben bármilyen kormányzati megrendelésük lett volna, ám amikor a 2011. decemberi megállapodásra kérdeztünk rá, már nem válaszolt. Pedig egy akkori kormányrendelet 1500 millió forintot irányoz elő a minisztériumoknak döntés-előkészítést megalapozó tanulmányokra. A tendert pedig a Századvég nyert el. A DK-s Baracskai József által egy évvel később kikért adatok szerint 2011 decembere és 2012 augusztusa között 20 ezer órányi tanácsot adott a Századvég a többi közt honvédelmi, energetikai és állampapír-piaci kérdésekben. Ugyanebből a keretből 300 tanulmány is készült a kormánynak.

„A postastratégiától kezdve bizonyos szektorok stratégiáinak a megfogalmazása volt, most én ezekhez se gondolom, hogy ezekhez szükség lett volna. Esetleg mondjuk egy energiapolitikánál felmerülhetnek olyan nemzetbiztonsági kérdések, amelyeknél szükség lehet ilyen információra” – mondta Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke.

A Századvég Alapítványt 2013-ban világították át, előtte elvileg nem férhettek hozzá államtitkokhoz. Pedig Mellár Tamás szerint – aki egyébként korábban maga is a Századvégnél dolgozott – ennek hiánya egyes ágazati stratégiák minőségét megkérdőjelezi. „Mi szükség van arra, hogy közbeiktassunk egy külső intézetet, hiszen ők biztosan nincsenek olyan mély informáltsági állapotban, hogy képesek legyenek annál jobb elemzést vagy annál jobb stratégiát adni, mint amit maga a minisztérium tud. Itt merül fel az a kérdés, hogy akkor ennek valami más célja lehet. Elképzelhető, hogy valamilyen fajta jövedelemtranszferek induljanak be a minisztériumtól az intézet irányába” – tette hozzá Mellár Tamás.

A megbízásokról a nemzetgazdasági miniszter csak általánosságban nyilatkozott. „A Századvég is, mint nagyon sok más kutatóintézet, dolgozott a gazdasági tárcának. Olyan tanulmányok készültek, amelyeknek a döntő többsége nyilvános, tehát ezeket publikáltuk. Én nem hiszem, hogy ilyen jellegű adat a Századvégnek a birtokába került volna” – mondta Varga Mihály.

A Kormány.hu-n azonban hiába kerestük az alapítvány megbízásainak írásos nyomát. A korábban megjelent híreknek és dokumentumoknak már nyoma sincs a kormány oldalán. Ez azonban átmenetinek bizonyulhat. A Miniszterelnökségnek ugyanis napokon belül nyilvánosságra kell hoznia a Századvég-aktát, miután a Kúrián elbukták azt a pert, amelyet az Origo portál egyik újságírója indított a közérdekű adatokért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!