2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A szakma szerint nem csak béremeléssel kellene itthon tartani az orvosokat

2016. október 22., szombat 15:55

Nem csak a béremelés, a munkakörülmények javítása, a kevesebb adminisztráció és a szuperkórházak megépülése is képes lenne csökkenteni az orvoskivándorlást – állítják szakmai szervezetek. Statisztikák szerint még mindig annyian mennek ki külföldre gyógyítani, mint ahányan egy évben végeznek az orvosi egyetemeken.

Az Egyesült Királyságba, Írországba, Franciaországba, Németországba, Belgiumba vagy Hollandiába is keresnek magyar szakembereket. Az egyik budapesti szállodában orvostoborzásra is sor került. „A magyar orvosokat, nővéreket és egészségügyi dolgozókat közvetítik ki külföldre, attól függően, hogy milyen országba, milyen szakterületre szeretnének menni, attól is függ, hogy milyen tapasztalatuk van, de alapvetően a rezidensorvosoktól a friss diplomásoktól kezdve, fogorvosokat, nővéreket, ápolókat és igazából mindenkit, aki az egészségügyben dolgozik és szeretne külföldre menni, akár huzamosabb ideig vagy akár csak pár évre, azoknak segítenek munkát találni” – mondta Soós Péter szervező.

Szeptembertől a kormány ígéretei szerint többéves béremelésre számíthatnak az egészségügyben dolgozók. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint azonban nem a kereset az egyetlen érv, ami itthon tartja vagy hazacsábítja az orvosokat. „Nem egymillió forintos nettó bérért jönnének haza, hanem sokkal kevesebbért. Nyilván az itthoni környezet már önmagában egy olyan tényező, amely miatt egy alacsonyabb bért is bevállalnának, viszont a mindennapos munkakörlények, a terheltség, az hogy van-e elég idejük egy adott betegnek a megvizsgálására, hogy van-e elég gumikesztyű, hogy van-e megfelelő felszereltség, hogy be tudják-e adni azt a gyógyszert, amit be kell adni” – nyilatkozta Sipka Balázs.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint is a gyógyítás körülményein kellene javítani elsősorban, ám Éger István azt sem tartja kizártnak, hogy a kormányzat által tervezett szuperkórházak megépülése is csökkentené a kivándorló orvosok számát. „Az idejükben valóban orvosi munkát és kevés, de szükséges adminisztrációt, ne pedig idétlen bürokráciai tömkeleget végezzenek, ez nagyon fontos, és jelen pillanatban különösen a fővárosban és környékén azért – finoman szólva – a fizikai körülmények sem ideálisak, gondolok itt főleg az épületekre és az osztályok állapotára. Nagyon gyorsan meg kellene építeni ezeket a szuperkórházakat, a fővárosnak nélkülözhetetlen gyógyintézményeket” – mondta.

Erős hatása lenne a kivándorlás visszaszorítására nézve a szeptemberben megkezdődött béremelés folytatásának – tette hozzá az orvosi kamara elnöke. Éger István ugyanakkor tárgyalásokat sürgetne a munkakörülmények javítása érdekében is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!