2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

A spekulánsoknak is nagy üzlet lehet a földlicit

,

2015. november 28., szombat 20:36, frissítve: szombat 20:36

Maffiaközpontnak nevezte a Nemzeti Földalapot egy Somogy megyei gazda a Hír TV Látótér című riportműsorában, egy másik gazdálkodó pedig rácáfolt a földművelésügyi miniszterre. A privatizáció nyertesei az előző ciklusban kiválasztott bérlők mellett a spekulánsok lehetnek – az Antall-kormány egykori agrárállamtitkára szerint. A „földet a gazdáknak” programot a kancelláriaminiszter sikeresnek tartja – Lázár János a napokban jelentette be, hogy napokon belül kimerülhet a 150 milliárdos kedvezményes hitelkeret, ezért annak megduplázását kéri a Nemzeti Banktól.

Gál Ferenc a Somogy megyei Bábonymegyeren gazdálkodik, a második Orbán-kormány idején kiírt haszonbérleti pályázaton ő is indult. De nem ő kapott földet, hanem az egyik önkormányzati képviselő, Ágh János családja.

„A Nemzeti Földalapkezelő számomra egy maffiaközpont. Jó kapcsolatokkal, meg volt mondva a nyerteseknek, hogy írjanak bele mindent, gyakorlatilag megmondták nekik, hogy úgyse fogja senki ezt megnézni, hogy mit írtak bele” – nyilatkozta az őstermelő.

Ágh János arra készül, hogy a 400 hektáros bérelt birtok egy részét megveszi. Háromezer birkát tart, kell a terület. Az sem érdekli, ha fideszes oligarchának nevezik.  „Jaj, figyeljen már, hagyja már ezt a dumát, amit ezek nyomnak, hülyék ezek. Olyan messzi vannak a mezőgazdasághoz, mint kalaposinas az Istenhez… Menjen a k..va anyjába mind. Nem tud megmutatni egy szerszámot sem – mivel műveli? De tőlem művelheti, de miért énvelem foglalkozik?” – mondta Ágh János.

Adategyeztetés és regisztráció előzte meg a földárverést a Fejér Megyei Kormányhivatalban is, ahol felcsúti birtokosok is licitáltak. Flier János a miniszterelnök feleségének földtulajdonostársa, Flier felesége pedig fideszes önkormányzati képviselő Orbán Viktor falujában. A Flier család több száz hektár állami földet bérel.

Flier Jánosnak egy perc sem kellett, hogy megszerezze a család által bérelt egyik parcellát.

– Mit szól a licitáláshoz, Flier úr?
– Nem szeretnék semmit…
– Sok terület meg fog még venni, Flier úr? Két mondat erejéig…
– Nem szeretnék semmit mondani…

Nem volt beszédes Felcsút milliárdos polgármesterének jogi képviselője sem. Mészáros Lőrinc már több mint 80 hektárt vett meg a cége által bérelt területekből.

Böcsödi Gergely is Fejér megyében gazdálkodik, egy 10 hektáros parcellát nézett ki magának Kajászó határában, amelyet a kedvezményes állami hitelből venne meg. „Meg kell cáfolnom Fazekas Sándor miniszter úr állításait, hogy egy kis és közepes családi gazdaság egy 10 hektáros területet meg tud probléma nélkül venni. Szerintem nem tud megvenni, vagy akkor mi csinálunk valamit nagyon rosszul” – mondta a gazda.

A spekulánsok is nyerhetnek

A bérlők mellett a privatizáció nyertesei lehetnek a spekulánsok is – mondja az Antall-kormány egykori földművelésügyi államtitkára. Nekik akkor is megéri földet venni, ha évekig vagy évtizedekig haszonbérleti jog terheli a táblát.

„Megvásárolom ezt a területet, bár a bérleti díj, amit kapok, az nagyon alacsony, de ez alatt az idő alatt el tudom intézni, hogy ez a terület mezőgazdasági művelés alól kivonható legyen, és mondjuk kereskedelmi ingatlan vagy ipari ingatlan vagy éppen lakóépület céljára tudom konvertálni ezt a területet, és akkor annak a piaci értéke ugrásszerűen megnő” – magyarázta a Hír TV-nek Raskó György agrárközgazdász.

Az árveréseket a kormány év végéig lezavarná, de jövőre lehet egy második kör. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke szerint érdemes meggondolni, hogy azon területeket, amelyek nem találnak vevőre méretük és magas áruk miatt, osszák fel, és úgy értékesítsék egy második körben.

A privatizáció után szántóterület nem marad az állam tulajdonában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!