2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A sérülékeny csoportot uniós pénz nélkül látja el Magyarország

2016. július 28., csütörtök 20:30

Saját forrásból, uniós támogatás nélkül látja el Magyarország a sérülékeny csoportba tartozó migránsok, így a családok, a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékossággal élők ellátását – mondta Czibere Károly Röszkén, a tranzitzónánál. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: tavaly 8804 kísérő nélküli kiskorú, szinte kizárólag fiúk érkeztek Magyarországra. Az idén csak néhány száz gyermek jött közülük csupán egy-egy fiatalabb 10, illetve 14 évesnél.

A röszkei tranzitzónában sok a kiskorú gyermek, ők főleg szüleikkel várnak a menekültügyi eljárásokra. A Máltai Szeretetszolgálat hetente többször élelmiszerekkel, tisztálkodószerekkel segíti a migránsokat. A tranzitzónában lévők mellett a határ másik oldalán lévő bevándorlókat is támogatják, de a szerb területre már nem mehetnek át.

„A mi mozgásterünket a szerb hatóságoknak, az általuk szabott korlátok határolják be. Mi szeretnénk nagyobb mozgásteret kapni, amennyiben lehetséges, volt már rá példa, amikor szükség lett volna esetleg, hogy a szemünk láttára zajló helyzetben tudjunk segítséget nyújtani, és a szigorú és merev szabályok miatt erre nem volt mód. Ez rajtunk kívül álló folyamat, tehát amennyiben lehetséges, akkor addig megyünk a segítségnyújtással, ameddig tudunk” – mondta Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli régiójának vezetője.

Idén az országba alig néhány száz kísérő nélküli kiskorú érkezett, őket a fóti gyermekotthonban helyezik el, ahonnan viszont 1-2 nap után elszöknek. A migránsok közül sokan fiatalkorúnak hazudják magukat, hogy könnyebben eljárás alá kerülhessenek.

„Ez egy olyan előny, amely ahhoz vezet nagyon sokakat, hogy bizony az életévükből néhány évet letagadjanak. Ugyanakkor a bevándorlási hivatal embereinek van egy szigorú protokollja, hogy ahol kétség van az életkor tekintetében, hiszen nagyon gyanúsan sok ugye a ’99. január elsején született kiskorú, ez egész egyszerűen az útlevelek vizsgálata alapján, akkor milyen egészségügyi vizsgálattal kell megállapítani a valós életkort. Erre a szakemberek fel vannak készülve” – mondta Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A kormány egy év alatt mintegy 700 millió forintot fordított a kiskorúak elhelyezésére. Harmincnégyről kétszázra emelték a fóti befogadóállomás kapacitását, növelték a gyámügyi igazgatásban dolgozók számát. Tavaly a fóti gyermekotthonból szökött Németországba az a 17éves afgán migráns, aki néhány nappal ezelőtt az Iszlám Állam nevében több embert sebesített meg késsel és baltával egy Würzburg felé tartó vonaton.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!