2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

A sajtköpülő világrekordot is felállítanák a mustrán

2016. szeptember 27., kedd 11:33

A hétvégén rendezik a 4. Nagyegyházi Magyar Sajtmustrát. A standokon 40 sajtműhely kézműves termékei közül válogathatnak a látogatók, de lesz világrekord-kísérlet is. Az eseményt egy szokatlan és látványos flash-mobbal népszerűsítették a szervezők Budapesten.

Népzenétől volt hangos a Széll Kálmán tér hétfőn kora este, de nem ez volt az egyetlen szokatlan dolog a forgalomban. A 4. sajtmustra szervezői vajköpüléssel népszerűsítették az eseményt a téren.

– Három részből áll a köpül: a köpülő dézsából és a tejszínből, a tetejére megy a kármentő és a köpülő bot. A tejszínnek a tetejét kell ütni, és egy idő után ki fog csapódni a zsír, vagyis a vaj.
– Mennyi idő kell, mikor van kész?
– Körülbelül egy olyan 10-15 perc.

(Hegedűs Dóra, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. munkatársa)

A vajkészítés technikáját a járókelők is kipróbálhatták. „Igyekszem, bár bevallom, még tapasztalatlan vagyok vajköpülésben. A tetejét kell ütni, nem az alját, és állítólag fél óra alatt kész van, és mi is kapunk belőle, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz” – mondta Bíró Eszter.

A sajtvásáron 40 termelő termékei közül válogathatnak majd a látogatók. De lesznek gyerekprogramok is. És a sajtköpülő világrekordot is felállítanák a szervezők. „A Kárpát-medence egész területéről jönnek sajtkészítők, és mindenféle fajtából, lággyal, keménnyel, paranyicával, tehát mindenféle sajtfajtából igyekeznek ízelítőt adni” – mondta Mihaleczky Anna szervező.

A hétvégi sajtünnepre több ezer embert várnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!