2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

„A saját vezetőinkkel szemben kell bátornak lennünk”

2017. július 8., szombat 15:23, frissítve: szombat 20:16

A rendőrség engedett, kordonok nélkül vonultak a 22. Pride résztvevői Budapest utcáin.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek fesztiváljának záróeseménye még rácsok között kezdődött a Parlament előtti téren.

A rendőrség a rendezvény előtt körbekordonozta a Kossuth teret, majd kiürítette, a gyülekezőket pedig teljes átvizsgálás után engedték csak a helyszínre a beengedőkapukon. A szervezők kora délután bejelentették, hogy alternatív útvonalat választanak a büszkeségnapi menetüknek. A rendőrség ezután közleményt adott ki azzal a címmel, hogy a szervezők lemondanak a biztonságról, de később mégis elfogadták a módosítást, és biztosították a Várkert Bazár felé tartó menetet.

Élő bejelentkezés 17 órakor:

Néhány ellentüntető is feltűnt, de őket távol tartják a rendezvény résztvevőitől. A Kossuth téren Schilling Árpád rendező beszédében először Orbán Viktort ostorozta, majd arra kért mindenkit, bátorítsák azokat, akik még nem merik felvállalni identitásukat.

„Szükségünk van ilyen bátor emberekre, mint te. Szükségünk van arra, hogy megmutatkozzál te is, szükségünk van arra, hogy lássuk a jelenség mögött az embert, az emberit, nem olyan egyszerű ez, sem korábban, sem manapság, hiszen a saját vezetőinkkel szemben kell bátornak lennünk, velük szemben kell felvállalni magunkat” – fogalmazott Schilling.

A Budapest Pride szóvivője a Hír TV-nek azt mondta: a mostani Pride sokkal szabadabb volt, mint az előző években.

„Mindenki szuperül érezte magát, eddigi legnagyobb Pride-unk volt, és mondhatni az eddigi legszabadabb. Délben bejelentettünk egy alternatív útvonalat, amit a rendőrség elfogadott, és sikerült hermetikus területlezárás nélkül vonulnunk. Voltak nyilván itt-ott kordonok, de a rendőrök többségében élő erővel biztosították a menetet, és annyira jó volt látni, hogy az emberek be tudtak csatlakozni a menethez, el tudták azt hagyni, pont megvalósult az, amit szerettünk volna, és nagyon reméljük, hogy a rendőrség ezt tudomásul veszi, és ezt ők is látják, és jövőre még szabadabban tudunk vonulni” – mondta Hollander Dániel.

Ellentüntetők

Két tucat fiatal szélsőjobboldali ellentüntető  a Lánchídon próbálta megállítani a 22. Pride többezres menetét, de a rendőrség rövid idő alatt elzavarta őket. A büszkeség napi menet ettől eltekintve békésen érkezett meg Budára.

Egy horog- és nyilaskeresztes tetoválást viselő férfi és társa is be akart jutni a felvonulók közé. A két férfi karlendítés közben náci rigmusokat skandált. Őket végül a rendőrök elküldték.

Sokszínűség

Több cég is képviselteti magát a Pride-on az elfogadás jegyében. A Nyitottak Vagyunk csoportot négy éve alapította három cégcsoport. Ennek fő irányelve, hogy a vállalatok jobban működnek akkor, ha sokszínű emberek dolgoznak bennük. Mára több mint ezer cég csatlakozott a csoporthoz.

„Ami újdonság, hogy idén több mint száz cégvezető tart velünk a Budapest Pride-ra, és ennél is több cég, céges csapat csatlakozott hozzánk. Számunkra ez azért is fontos, mert tapasztalják, hogy egyszerűen jobban működnek azok a csapatok, amelyek sokszínűek, jobb teljesítményt nyújtanak, kreatívabbak, felszabadultabbak az emberek” – mondta el Miklós Melinda, a Nyitottak Vagyunk ügyvezetője.

Betiltanák

A Jobbik – kormányra kerülése esetén – 2018-tól betiltaná a Pride-ot. Az ellenzéki párt szerint a rendezvény családellenes, közerkölcsöt sértő, ezért nincs helye Magyarországon.

„A Jobbik továbbra is kitart az eddigi álláspontja mellett, szerintünk a Budapest Pride súlyosan közerkölcsöt sértő, családellenes rendezvény, ezért nem támogatjuk. Úgy gondoljuk, hogy sokkal több olyan fontos probléma van, amire nagyobb figyelmet kellene fordítani, és ez a rendezvény egyébként sem szolgálja azt a célt, amit egyébként a szervezők kívánnak megfogalmazni. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen rendezvénynek nincs helye Magyarországon és Budapesten sem” – mondta a Jobbik szóvivője, Szűcsné Major Ildikó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!