2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

A Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda is érintett

,

2016. augusztus 10., szerda 17:10, frissítve: szerda 17:31

Hatósági vizsgálattal derítené ki a Jobbik, hogy ki áll a közműcégek számlaauditjából profitáló offshore cégháló mögött. Rogán Antal propagandaminiszter visszautasítja, hogy köze lenne a céghálóhoz, azt azonban nem tagadja, hogy ismeri a társaság több vezetőjét.

Elsőbbségi tanúsítványban jegyzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, hogy Rogán Antal propagandaminiszter Csík Balázzsal és Lengyel Csabával együtt egy elektronikus aláírással kapcsolatos találmány szabadalmát kérik. Rogán Antal két feltalálótársa résztulajdonos abban a vállalkozásban, amely a közműcégek számláinak auditálását végezte. A tulajdonosokat az iroda székhelyén nem találtuk, kérdéseinkre levélben sem válaszoltak.

A Hunguard Kft. fő tulajdonosai 2011-től tavalyig Rogán feltalálótársai voltak. A társaság azonban ma már egy máltai offshore cég többségi tulajdona. A céghálót feltáró Népszabadságnak nyilatkozó szakértők úgy vélik: a máltai társaság mögött a bizalmi vagyonkezelést végző ciprusi Kinais-csoport rejtőzhet.

„Azzal a joggal van felruházva, hogy a valódi tulajdonosokat eltitkolja és ne mondja meg. És amennyiben ő jól forgatja a rábízott vagyont, azt követően pedig visszaadja az eredeti tulajdonosoknak. Ez a szervezet lehetővé teszi azt, hogy fideszes politikusok eltüntethessék a vagyonukat, és ilyen módon a vagyonbevallásukban, ha nem szerepeltetik, akkor azt eltitkolták” – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A Jobbik hatósági vizsgálatot követel. „Mi nyilván arra vagyunk kíváncsiak, hogy az a cég, aki beszáll gyakorlatilag Rogán Antal helyett, az vajon kit takar ebben az esetben, és ki az, aki nem akarja Magyarországon leadózni ezt a jelentős, éves szinten több száz milliós nyereséget. Ennek, én úgy gondolom, egy hatósági vizsgálattal lehet a nyomára bukkanni és feltárni azt, hogy vajon melyik magyar politikus lehet a Fidesz parlamenti frakciójából ennek az ügynek a haszonélvezője. Vagy megmutatni, hogy kik ennek az érintettjei még rajta kívül” – mondta Volner János, a párt alelnöke.

Rogán Antal közleményben tagad. Azt írja, büszke arra, hogy az elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésén dolgozhatott. A propagandaminiszter azt nem tagadja, hogy ismeri Csík Balázst és Lengyel Csabát, azt azonban elutasítja, hogy köze lenne az offshore céghálóhoz.

A társaság jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodát viszont ismerheti Rogán Antal. Ugyanis Karafiáth Katalin irodája jár el az V. kerület cégügyeiben, de ők működtek közre egy Deák Ferenc utcai ingatlannak az eladásában is.

„Teljesen egyértelmű, hogy Rogán, ha üzleti ügyeket intéz, akkor strómanokon keresztül, hogyha ügyvédekkel kell dolgozni, akkor a megbízható házi ügyvédjeivel dolgoztat. Nyilván ez nem annak a függvénye, hogy éppen az önkormányzatnak, az államnak vagy bármilyen más szervezetnek dolgozik, hanem hogy személyes ismerős legyen, hogy a személyes stiklijeiről ne számoljon be, hanem megbízható legyen. Én ezt nem gyanúsnak találom, hanem teljesen természetesnek, hiszen érthető az, hogy valaki olyanban bízik meg, akivel egyébként már voltak közös ügyei” – fejtette ki Juhász Péter, az Együtt alelnöke.

Az offshore céget képviselő ügyvédi iroda a Rogán Antal által vezetett minisztériumtól is kap megbízásokat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása szerint csak idén nettó 6 millió forintot kapott Karafiáth Katalin irodája a többi közt jogi tanácsadásért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!