2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A rezsicsökkentés után népességcsökkentési akció következik”

2016. március 13., vasárnap 16:30, frissítve: szerda 10:24

Rezsicsökkentés címén ritkítaná a kémények ellenőrzését a kormány. A szakma és az ellenzék elutasítja a módosítást, a Fidesz alelnöke azt ígéri, olyan rendszert alakítanak ki, amely nemcsak olcsó, de biztonságos is lesz.

Több mint 150 ezer magyar háztartásban veszélyes a kémények állapota. Emiatt több a szén-monoxid-mérgezés is. „A tavalyi évben több mint négyszázszor riasztották a katasztrófavédelem dolgozóit különböző szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő estekhez, ez a szám az elmúlt évben jelentősen nem változott, körülbelül 400-450 esettel számolunk évente” – árulta el a Hír TV-nek Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A kötelező kéményellenőrzések számának csökkentésével tenné olcsóbbá a szolgáltatást a kormány. A júliustól életbe lépő rendelettervezet szerint évi egy alkalom helyett kétévente ellenőriznék a kéményeket, a szilárd tüzelésű fűtőberendezések vizsgálata pedig csak négyévente lenne esedékes.

„Azt gondolom, hogy ez most már túlmutat azon, hogy egy szakmát lehetetlenítenek el, ezt nem engedhetjük meg, a magyar emberek érdekében sem, hogy egy ilyen unortodox döntést hozzon a kormányzat. Ha ezt a döntést a továbbiakban is szeretnék véghezvinni, akkor a rezsicsökkentés után népességcsökkentési akció fog következni.”   (Vámos Csaba, elnök, Magyar Kéményseprők Szakszervezete)

Az ellenzék is elutasítja az elképzelést. „A magyar kormány most a magyar emberek biztonságával játszik, a magyar embereket fogja bizonytalan helyzetbe sodorni, hiszen eddig évente körülbelül 2000 forintért mindenki nyugodtan hajthatta álomra a fejét, hiszen a kéményeket a hatóságok ellenőrizték, ha ez megszűnik, akkor valószínűsíthető, hogy sokkal több szén-monoxid-mérgezés történik Magyarországon” – mondta Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője.

A szocialisták is a kockázatokat sorolják. „Hogyha a kéményseprői rendszert az elmúlt években szétverték, most pedig olyannyira, hogy már nem is kötelezik arra, hogy akár minden évben vizsgálat tárgyává váljon egy háztartásban a kéményseprés, akkor ebből az következik, hogy több tragédia és több baleset fordulhat elő” – húzta alá Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője.

Évente 6 és fél milliárd forintot költene a kormány a kéményseprésre, amely a családok számára a jövőben ingyenes lenne. A nagyobbik kormánypárt alelnöke szűkszavúan kommentálta a tervezett változtatásokat.

„Két elvet kell világosan érvényesíteni, az egyik a biztonság, a másik az, hogy ez a lehető legkevesebbe kerüljön a magyar állampolgároknak. A kormány olyan szabályozást szeretne, amely ennek a két elvnek maximálisan megfelel” – így Gulyás Gergely.

A katasztrófavédelem július elejétől 15 megyében, 1830 településen veszi át a kéményseprést a vállalkozóktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!