2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

A részvételre és a nem szavazatra buzdítottak

2016. október 1., szombat 15:58, frissítve: szombat 18:00

A külhoni magyar szervezetek is részt vettek a népszavazási kampányban, leginkább a részvételre és a nem szavazatra buzdítottak. A szervezetek vezetői Ópusztaszeren gyűltek össze, ahol a kormány tartott konferenciát az öt éve elfogadott alaptörvényről.

Nem esett szó az alaptörvény népszavazást követő módosításáról Ópusztaszeren, ahol az ötéves magyar alkotmányt méltatták a kormány képviselői, külhoni magyar szervezetek vezetőivel tartott találkozójukon.

„Minden magyar, bárhol éljen a világon, akár az utódállamokban, akár a diaszpórában, a nyugati világban, vagy bárhol a nagyvilágban teljes jogú magyar állampolgár lehet” – fogalmazott beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az eseményen azonban maga a népszavazás volt a központi téma. A Vajdasági Magyarok Szövetségének az elnöke abban bízik, hogy az ott élő magyarok többsége elutasítja a kötelező kvótát. „Mi befejeztük a kampányt, egy három hetes nagyon erőteljes kampányt folytattunk, nem annak érdekében, hogy meggyőzzük az embereket, hogy hogyan kell szavazni, hanem annak érdekében, hogy éljenek a szavazati jogukkal. A dolgok mostani állása szerint én nyugodt lélekkel tudom mondani, hogy ami minket illet, mi hozzárakjuk a történethez, amit hozzárakhatunk. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyaroknak több mint a fele egészen biztos, hogy részt vesz a kvótanépszavazáson, és meggyőződésem, hogy oroszlánrészük nemmel fog szavazni” – emelte ki Pásztor István.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, tehát jórészt a szomszédos országokban élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, amit postán vagy a konzulátuson adhatnak le. Akinek viszont bejelentett lakcíme van az országban, de külföldön él – ilyenek például a londoni magyarok – csak a külképviseletnek szavazhatnak. Az igazságügyi miniszter megvédte a szabályozást.

„Amikor a külhoni magyarokról beszélünk, és a magyar állampolgárokról, akik lakcímmel rendelkeznek, ez két külön homogén csoportba tartható, két külön homogén csoportot képeznek. Jelenleg ez a hatályos szabályozás, természetesen elképzelhető másfajta szabályozás is, amikor azonban ezt a szabályozást elfogadtuk, vagy elfogadta az Országgyűlés, akkor ezt tartotta helyénvalónak. Miután ezt az Alkotmánybíróság jóváhagyta, illetőleg a Velencei Bizottság sem tett kifogást, ez a szabályozás megfelel a követelményeknek” – húzta alá Trócsányi László.

Szombat reggelig több mint 73 ezer levélszavazatot azonosítottak, ebből több mint 12 ezer érvénytelen volt. A legtöbb voks Romániából érkezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!