2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A püspök továbbra is dacol a kormányzati politikával

2017. március 4., szombat 19:45, frissítve: vasárnap 10:58

A menekültek befogadására buzdít minden jó szándékú magyart Beer Miklós. Korábbi nyilatkozatáért megkapta a magáét az egyik kormánylaptól. Az újság főszerkesztője kénytelen volt elnézést kérni a publicisztika stílusáért.

„A másik ember ajándék ahhoz, hogy te az lehessél, akivé az Úristen akar téged” – a váci megyéspüspök Ferenc pápa nagyböjti körlevéléből idézett, amikor a szalézi nővéreket köszöntötte. A tanító-nevelő rend 80 éve jelent meg Magyarországon. Beer Miklós akkor is az egyházfő szellemiségét követte, amikor a menekültek befogadására kért minden jó szándékú magyart a Magyar Kurír nevű katolikus portálnak adott interjúban. Mint mondta, ő úgy tapasztalja, hogy a menekültek teljes bizonytalanságban vannak Magyarországon, legtöbbjük hajléktalanszállón kénytelen meghúzni magát.

„Mindig ezt szoktam mondani: senki sem maga választja meg, hogy hol szülessen. Mi se, ők se. Ahol nincs ivóvíz, ahol háború van, ott nem lehet élni, tehát persze, hogy jó lenne, ha otthon maradhatnának, ebben is segíteni kell, de ha már itt vannak, akkor, hát, Jézus erre biztat bennünket, hogy melléjük kell állni” – mondta a megyéspüspök.

Noha az interjúból világosan kiderült, hogy a püspök kizárólag olyan idegenek befogadására buzdított, akiknek Magyarország megadta a menekültstátuszt, az egyik kormánylap durván nekiment Beer Miklósnak. A véleménycikk a Magyar Időkben jelent meg – Csak nem a misebor? címmel. A publicista menekültgyámolításra nógató propagandaszövegnek minősítette a püspök felhívását. Az egyik katolikus blog a püspök védelmére kelt, és nyílt levélben követelt bocsánatkérést a Magyar Idők főszerkesztőjétől.

„Miklós püspök kifejezetten odafigyelt rá, hogy a kormány szándékával egyezően, a már befogadott menekültek további segítéséről, a velük való foglalkozásról szólt ez a felhívás, ennek ellenére a kormányoldalhoz közel húzó média részéről egy olyan nemtelen támadás történt, mely szinte nem is egy valós reakció egy felhívásra, hanem csak úgy lőjünk oda a másiknak” – mondta Gégény István, a SZEMlélek főszerkesztője.

A valódi menekültek befogadása a miniszterelnöktől sem áll messze. Orbán Viktor következetesen tesz különbséget üldözött és bevándorló között. Ezt tette 2015 januárjában Párizsban is, ahol a terror áldozataira emlékezett más európai vezetőkkel.

„Vannak országok, mi ezek közé tartozunk, amelyek eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy rossz dolog. A valóban politikai okokból életüket mentve elmenekülőknek meg kell adni, ami jár, tehát a menedéket, de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára ezt nem tudjuk nyújtani” – mondta még 2015 januárjában a kormányfő.

Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője bocsánatot kért a váci püspöktől, amit Beer Miklós elfogadott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!