2024. 08. 26. Hétfő Izsó napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

A PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz

,

2015. november 22., vasárnap 15:00, frissítve: vasárnap 15:39

Levelet fogalmazott meg a Pedagógusok Szakszervezete Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt követelik, hogy tegyen lépéseket a köznevelés jelenlegi helyzetének javítása érdekében. A szakma szerint a magyar közoktatás alulfinanszírozott és túlbürokratizált, nem veszi figyelembe a gyerekek érdekeit, és vannak, akik már harmadik hónapja nem kaptak fizetést.

„Holnap lesz a magyar közoktatás napja, tulajdonképpen ünnepelnünk kellene, de úgy gondolom, és a kollégák visszajelzéséből úgy érezzük, hogy nincs okunk az ünneplésre.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a közneveléssel kapcsolatos interaktív fórumot, amelyen a mintegy 150 pedagógus arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek megelégedve a közoktatási rendszerrel. Alulfinanszírozottnak és túlbürokratizáltnak tartják, ráadásul szerintük a gyerekekre sincs tekintettel.

„A szó az bizonyos mélységekig lehatol, de szerintem a zene az jóval nagyobb mélységekig, kiselőadásom címe tulajdonképpen a mindennapos éneklés áldásos hatása az életünkben a mindennapos testnevelés után, szabadon” – véli Jávai Attila pedagógus.

Követeléseket fogalmaztak meg Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyet levélben küldenek el neki. „Felelős oktatási minisztériumot, különállót, nem államtitkárságot, mert csak ez adja meg az oktatásnak a jelentőségét, hiszen ez a gazdaság húzóágazata, azzal együtt, hogy a folyamat 20 évbe telik, amíg egy óvodából egy egyetemet végzett ember kikerül. Az az ember, aki most végez az egyetemen, az már a rendszerváltásban kezdett óvodába járni, és átesett mindazon a szörnyűségen, nem tudok mást mondani rá, amin át kellett esnie. És azt szoktam mondani, hogy ma nem szeretnék gyereknek lenni ebben az oktatási rendszerben, de pedagógusként sem érzem jól magam” – mondta egy másik pedagógus, Csabányi Zsuzsanna.

A pedagógusok szerint a Klik nem tudja biztosítani az iskolák színvonalas működéséhez szükséges feltételeket. Egyes esetekben az útiköltséget sem téríti meg a pedagógusoknak. „Ott vannak egyedülálló anyák, 30-40 ezer forintos egy havi utazási költséggel, tehát jelen pillanatban, ha ezt beszorozzuk, 120 ezer forinttal a MÁV-nál lógnak a levegőben, és nem tudnak megélni” – mondta Jáky Katalin pedagógus.

Arra is panaszkodtak a pedagógusok, hogy a Klik tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját. „Óraadóként szeptember óta semmiféle fizetést nem kaptunk” – panaszkodott Kovács Csaba.

A Klik elnöke azt mondja, kisebb csúszással ugyan, de mindenki megkapja járandóságát. „A rendszer nagyságából eredően vannak kifizetési csúszásaink, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, minden pedagógus kollégát és minden közalkalmazott kollégát, hogy 2015-ben minden nem rendszeres járandóságot ki fog a Klik fizetni december közepéig biztosan” – ígérte Hanesz József.

Az LMP szerint tartós megoldásra lenne szükség, ugyanis jelenleg a Klik adóssága 8 milliárd forint, így a pénzhiány jövőre megismétlődhet. „Mi azt javasoljuk, hogy egy csődgondnokot rendeljenek a Klik élére, azokat a forrásokat, mintegy mentőöv, mintegy gyorssegély formájában haladéktalanul juttassák el a Kliknek, tartozásainak kiegyenlítésére, valamint a tisztességes működésére” – mondta Ikotity István, a zöldpárt kiépviselője. Hozzátette: hosszabb távon a központosítás csökkentése jelenthetne megoldást.

Jövőre csaknem 17 milliárd forinttal kap több támogatást az állami iskolafenntartó. 2016-ban így mintegy 550 milliárd forintból gazdálkodhat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!