2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

A program zár, és marad minden a régiben?

2017. február 21., kedd 22:07

Megszűnhet az a hevesi egészségügyi modellprogram, amelyben 16 település 24 háziorvosi praxisközössége vett részt. 40 ezer hátrányos helyzetű embernek biztosítottak a betegellátás mellett egészségfejlesztési szolgáltatásokat a lakóhelyükön. A modellprogramot svájci hozzájárulásból finanszírozták, bár a kormány folytatást ígért, konkrét lépést egyelőre nem tett.

Most még élvezhetik a program nyújtotta előnyöket a Heves megyei Átány község iskolásai, de márciustól több kilométert kell majd utazniuk ahhoz, hogy egy gyógytornász vagy egy dietetikus segítségét kérjék.

„Ez a modell nagyon jó példa a helyben elérhető egészségügyi szolgáltatásokra. Tehát ha itt van a szakember, idejönnek az egészségügy dolgozói, és nem nekik kell elutazni, akkor nagyon sokat lehet javítani a lakosság egészségügyi állapotán. Én azt gondolom, hogy a legnagyobb nyereség. Sajnos jelen pillanatban azt látjuk, hogy múlt időben kell beszélnünk, mert a program zár, és marad minden a régiben” – nyilatkozta Szabó János, a Heves Praxisközösség koordinátora.

Átány polgármestere szerint is nagy veszteség érné az ott élő embereket, ha nem folytatódik a program. „Ezek az emberek rákényszerülnek, hogy megpróbálnak bejárni esetleg Hevesre szakrendelőbe vagy Egerbe. De itt az anyagi lehetőségek korlátozzák az embereket, és ezt a feladatot ilyen széles körben az önkormányzatunk sem tudja felvállalni. Megítélésem szerint tovább kell folytatni, minden forrást és lehetőséget meg kell keresni. Ebben az önkormányzatunk biztos, hogy partner bármilyen változattal, hogyha ennek a programnak önkormányzati támogatottsági kérdésre van szüksége” – emelte ki Gönczi Mihály.

A modellprogramban dolgozók sérelmezik, hogy bár a kormány kötelezettséget vállalt a program folytatására, az ezzel kapcsolatos tárgyalások máig nem kezdődtek meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!