2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

A plakátcégek kártalanítására nincs válasz

2016. október 13., csütörtök 21:16, frissítve: csütörtök 21:31

Sem a kormányzati kommunikációs államtitkár, sem pedig a kancelláriaminiszter nem beszél arról, hogy hogyan kártalanítanák a köztéri reklámpiac átalakításán veszítő cégeket – mindketten csak azt hangoztatták, hogy nincs még kormánydöntés az ügyben, csak egy javaslat van a kabinet előtt.

A kvótanépszavazási kampány alatt majd minden villanyoszlopra kikerült a nemre buzdító tábla adófizetői pénzből. Most mégis a túl nagy reklámzajra hivatkozva osztaná újra a piacot a kormány – az Index birtokába került tervezet szerint országszerte gyakorlatilag minden óriásplakátot, hirdetőoszlopot eltávolíttatnának, újat pedig azok a cégek emelhetnének, amelyek nyernek az önkormányzatok által kiírt koncessziós pályázatokon.

A piac újraosztásán nemcsak a jelenlegi utcabútorokkal rendelkező cégek veszthetnek, hanem azok a közepes vagy kisvállalkozások is, amelyek náluk helyezték el a hirdetéseiket, mondta a Hír TV-nek az egyik fővárosi köztéri médiaügynökség ügyvezetője. „Több olyan ügyfelem van, aki mondjuk egy olyan 2,5-3 milliárdos forgalommal rendelkezik, van 20-30 boltja, és 100-200 embert foglalkoztat. Ezeknek a cégeknek a leginkább legegyszerűbb módon a köztéri hirdetések jelentik azt a megoldást, amit meg tudnak fizetni, és megfelelően, hatékonyan működik számukra” – fogalmazott Kosár Zoltán, az Optiposter Kft. ügyvezetője.

„Még csak egy javaslat van, nincsen még kész tervezet, ami a kormány asztalára tudna kerülni” – állítja a kormányzati kommunikációs államtitkár. Tuzson Bence azt mondja: a városképhez fontos a reklámzaj csökkentése, a kormány pedig csak a kereteket határozná meg, a részletek kidolgozását az önkormányzatokra hagyná. „Kereteket szeretne a kormány e tekintetben meghatározni, tehát nem konkrét szabályokat, lebontva egészen településekre, hiszen minden település más, és a településeken sajátosságok, megkötött szerződések is vannak. Ennek megfelelően a kormány arra szeretne törekedni, hogy csak ennek a kereteit határozza meg, tehát hogy milyen reklámok hol lehetnek. S ennek a részletszabályait majd az önkormányzatokkal kell kidolgozni” – tette hozzá a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az államtitkár nem válaszolt arra, hogy kártalanítják-e az új szabályozás miatt hátrányos helyzetbe kerülő plakátcégeket. Kitérő választ adott a kancelláriaminiszter is.

–Szabályozott és rendezett körülmények közé kellene szorítani, és ellenőrizhetővé tenni. Valamint olyan szerződéses konstrukciót felállítani, ami a tulajdonos érdekeit védi, illetve védi azoknak az érdekeit, aki abban a városban lakik. Egyébként megnyugtathatja a Hír TV tulajdonosát, hogy egyelőre nem született döntés.
– Tehát akkor kártérítésekre is gondolnak magánszemélyeknek?
– Semmiképpen ne tervezzen még ezzel az önök tulajdonosa, mert még nem született döntés – tért ki a válaszadás elől a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János elképzelhetőnek tartja a hosszabb átmenetet. „Van egy magánszerződés. Van egy önkormányzati jog. Van egy magánterület, hogy erre hogyan lehet új szabályozást alkotni. Lehet, hogy hosszú-hosszú átmeneti idő kell hozzá. Ezt meg kell nézzük. Lehet, hogy öt év múlva lehet előállítani új állapotokat, mert annyi kifutásra és átmeneti időre van szükség. Ezek a dilemmák merültek fel a kormányülésen” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Emlékezetes: tavaly a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége egyoldalúan szerződést bontott a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposterrel. A hirdetőoszlopok bontását is elkezdték, a bíróság viszont ezt leállíttatta, szeptemberben pedig első fokon a Fővárosi Törvényszék a Mahirnak adott igazat és 600 millió forint megfizetésére kötelezte a fővárost.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!