2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A pártkatonák nevelése volt a cél?

2017. augusztus 24., csütörtök 19:57, frissítve: csütörtök 19:57

A somogyi kormányhivatal egyik korábbi vezetője szerint az orbáni bürokrácia lényege az államapparátus lojális pártaktivistákkal való feltöltése. Varga Zsolt 2011-től hat éven át a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon, majd a társadalombiztosítási és családtámogatási főosztályon dolgozott. Mint mondta, bizonyos hivatalokban azok is kaptak állást, akiknek ugyan semmilyen szakmai múltja sincs, de kopogtatócédulát gyűjtöttek, vagy a helyi országgyűlési képviselő emberei. Fideszes országgyűlési képviselők ugyanakkor ezt teljes képtelenségnek tartják. Varga Zsoltról azt mondták, csak egy sértett és szakmailag megbukott emberről van szó.

Az állami intézményrendszerben a kinevezések nem szakmai alapon történnek, hanem a Fidesz által megbízhatónak tartott káderek pozícióba ültetése zajlik – ezt mondta Newsroom című műsorunkban a kormánytisztviselői kar korábbi somogyi vezetője.

„Az a konszolidált viszony, amire a miniszterelnök azt mondta a választások után, hogy észre sem fogjuk venni a kormányváltást, iszonyatos tisztogatás, elitcsere és urambátyám stílus kezdett el főleg a vidéki közigazgatásban meghonosodni” – fogalmazott Varga Zsolt.

„A Jobbik szégyellheti magát! Nem először fordítanak hátat az időseknek. Nem először sértegetik őket” – részlet abból a telefonos kampányból, melyet a Fidesz a nyugdíjasok körében indított Vona Gábor egyik Facebook-bejegyzése miatt.

A Fidesz szerint csak azt fogják felhívni, aki megadta telefonszámát a pártnak. Varga Zsolt vezette korábban a Somogy megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságot. Azt állítja, hogy 2014-ben kampánycélokra használta a Fidesz a nyugdíjasok adatait.

– A méltányossági nyugdíjakat kapó jogosult embereket valamilyen módon megkeresték a fideszes aktivisták kapcsán, hogy ők kaptak méltányossági emelést a kormánytól, akkor számítanak az ő szimpátiájukra.

– De erről lehetett hallani – így fogalmaz –, vagy ezt tudja, hogy így volt?

– Lehetett hallani és tudok is ezekről a dolgokról.

A térség fideszes parlamenti képviselője, a megyei kormánymegbízott és Kaposvár kormánypárti polgármestere is ott volt csütörtökön egy kaposvári iskolai rendezvényen. Varga Zsolt szerint elsősorban feléjük kell lojálisnak lennie azoknak, akik a megyében vezető köztisztviselők szeretnének lenni.

Telefonon beszéltünk Gelencsér Attila térségi fideszes képviselővel. Ő nyilatkozni nem akart, de annyit elmondott, hogy Varga Zsolt az MDF korábbi somogyi elnökeként maga is inkább politikai, mintsem szakmai kinevezett volt. Ha pedig nyugdíjasok személyes adatai kikerültek, akkor azért csak Varga Zsolt lehet felelős, mivel ő vezette a nyugdíjfolyósító igazgatóságot.

A párt másik képviselője sem tartja lehetségesnek, hogy bárhol is központi adatbázis jutott volna a Fideszhez.

„Én elképzelhetetlennek tartom, nem is találkoztam ilyennel. Azért azt ne felejtsük el, hogy egy olyan ember nyilatkozatáról beszélünk, aki – visszatekintve a rövid életútjára – sehol sem állta meg a helyét” – reagált Bánki Erik, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője.

Varga Zsolt a Magyar Narancsnak adott interjújában azt is mondta: az egész rendszernek a nyilvánosság a legnagyobb ellensége, és csak néhány vezetőnek van nyilatkozati joga.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!