2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A nyugdíjkorhatár emelésében látják az egyetlen megoldást

Szófiában húszezren tüntettek a megszorítások és a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A résztvevők a pénzügyminiszter távozása mellett azt követelték, hogy a jobbközép kormány vonja vissza tervezett intézkedéseit.

Az egyik dolgozó munkaeszközével, egy láncfűrésszel együtt vett részt a legnagyobb bolgár szakszervezet tüntetésén. A húszezer fős tömeg a szófiai parlament előtt tiltakozott a kormányzati megszorítások ellen. A jobbközép kabinet a többi között a közszféra és az időskori járandóságok befagyasztásával akarja másfél százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát, amely idén a várakozások szerint a GDP két százaléka lesz. Az államadósság mértékével egyébként nem áll rosszul Európai Unió legszegényebb országa. A 7 milliós Bulgáriában ez a GDP-nek mindössze 18 százaléka.

A kormány a megszorítások részeként jövőre a férfiaknál 63-ről 65 évre, nőknél pedig 60-ról 63 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A kabinet hajthatatlan, szerinte az egészségügyi és a nyugdíjkassza hosszú távú fenntarthatósága érdekében van szükség a változtatásokra. A parlament jóváhagyására váró javaslat 18 ezer embert érint.

A balkáni országban az átlagnyugdíj havonta 30 ezer forintnak megfelelő leva. Ebből a többség alig tud megélni.

Bulgáriában egyébként a vasutasok is napok óta sztrájkolnak, az állami társaság átalakítása miatt kétezer fős elbocsátás várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!