A nyugdíjkorhatár emelésében látják az egyetlen megoldást

LM, 2011. december 1., csütörtök 15:12, frissítve: csütörtök 15:12
Szófiában húszezren tüntettek a megszorítások és a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A résztvevők a pénzügyminiszter távozása mellett azt követelték, hogy a jobbközép kormány vonja vissza tervezett intézkedéseit.

Az egyik dolgozó munkaeszközével, egy láncfűrésszel együtt vett részt a legnagyobb bolgár szakszervezet tüntetésén. A húszezer fős tömeg a szófiai parlament előtt tiltakozott a kormányzati megszorítások ellen. A jobbközép kabinet a többi között a közszféra és az időskori járandóságok befagyasztásával akarja másfél százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát, amely idén a várakozások szerint a GDP két százaléka lesz. Az államadósság mértékével egyébként nem áll rosszul Európai Unió legszegényebb országa. A 7 milliós Bulgáriában ez a GDP-nek mindössze 18 százaléka.

A kormány a megszorítások részeként jövőre a férfiaknál 63-ről 65 évre, nőknél pedig 60-ról 63 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A kabinet hajthatatlan, szerinte az egészségügyi és a nyugdíjkassza hosszú távú fenntarthatósága érdekében van szükség a változtatásokra. A parlament jóváhagyására váró javaslat 18 ezer embert érint.

A balkáni országban az átlagnyugdíj havonta 30 ezer forintnak megfelelő leva. Ebből a többség alig tud megélni.

Bulgáriában egyébként a vasutasok is napok óta sztrájkolnak, az állami társaság átalakítása miatt kétezer fős elbocsátás várható.

Forrás: HírTV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés