2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Drasztikus intézkedés: a nők járhatnak a legrosszabbul

2016. január 6., szerda 21:20

Nem lehet 150 ezer embert átterelni a közszolgálatból a magánszférába – állítja a közalkalmazottak szakszervezete. A milliárdos vállalkozó, Demján Sándor ugyanakkor üdvözli a kormány elhatározását. Azt még nem tudni, hogy a NAV átszervezésével hányan kerülhetnek utcára.

„Mi az adófizetők pénzével gazdálkodunk, ezért ha egy feladatot három emberrel el lehet végezni, akkor az állam sem költhet rá négyembernyi bért. Ezt nyilván egyes szervezetenként, egyes állami feladatonként kell végignézni” – ezzel indokolta a Csepreghy Nándor által beharangozott létszámcsökkentést az állami szférában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A miniszterhelyettes 600 ezres elbocsátásról beszélt, közülük 150-200 ezret a ciklus végéig leépítenének. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a versenyszféra képes felszívni 150 ezer embert, mivel munkaerőhiány van, de ez csak akkor igaz, ha a leépítés ütemezett.

„A magyar üzleti szféra nem bírja el az ötszintű közigazgatást, ugye ami a települési, a járási, a megyei, a regionális és az országost jelenti. Itt jelentős racionalizálásra van szükség, és ez a munkaerő szerintem nagyobb zökkenők nélkül átmehet az üzleti szférába és hasznosulhat” – fogalmazott Dávid Ferenc.

A Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a KSH adataira hivatkozva vitatta, hogy az államigazgatásban túl sokan dolgoznának.

„76 ezer kormánytisztviselő és 37 ezer köztisztviselő, a többi az ügyészség, bíróság, egyebek. Összesen 140 ezer fő az államigazgatási létszám. Tehát nincs 150 ezer fő. Ennyit nem lehet átirányítani, elbocsátani, mert akkor senki nem fog államigazgatásban dolgozni, és azt is gondolom, hogy miután a közszférában 70 százaléka a foglalkoztatottaknak nő, egyáltalán az átkonvertálással óvatosan kell bánni, mert a versenyszféra álláshelyei többnyire férfiaknak szólnak és nem nőknek” – mondta el Boros Péterné.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a miniszterhelyettes pontosan mely területekre gondolt, annyi azonban már biztos, hogy az adóhatóságnál csökken a létszám. A Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó NAV átszervezése április 30-án fejeződik be.

„Itt az a kérdés, hogy a megszűnő regionális igazgatóságoknak vagy főigazgatóságoknak az állománya megyénként hogy tudott elhelyezkedni. Tehát nyilvánvaló, ott könnyebb volt, ahol egy székhelyen van a megyei igazgatóság, illetve egy székhelyen volt a főigazgatóság, és ott kellett váltania mondjuk munkakört. És más a helyzet, amikor ugye ez a munkakörváltás vagy ez az új szervnél való szolgálatteljesítés más városban vagy más megyében történik” – fejtette ki Holecz Gábor a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az átszervezés egyébként személycserékkel is jár: Békésben a gyulai választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének, Kovács Józsefnek a fiát, Kovács Tamást nevezték ki január 4-én a NAV megyei Igazgatóságának élére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!