2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A népszavazás csak figyelemelterelés?

2016. május 6., péntek 16:06, frissítve: péntek 16:55

A Jobbik szerint a kvótanépszavazás drága figyelemelterelés, ők inkább átírnák az alaptörvényt. Az MSZP viszont a saját kérdéseit is ugyanarra a szavazólapra rakná.

Megkésett, drága és bizonytalan eszköz a népszavazás a betelepítési kvóta ellen – hangoztatta Vona Gábor, pénteki sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke azt javasolja: a kérdésről ne népszavazást tartsanak, hanem foglalják az alaptörvénybe, hogy csakis a magyar Országgyűlés hozzájárulásával lehessen előírni nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona Gábor jelezte: a Jobbik már be is nyújtotta a parlamentnek az alaptörvény-módosítást, így ha a kormánypártok azt nem támogatják, akkor lépésükkel elismerik, hogy a népszavazás csak figyelemelterelés a kormány sikertelen politikájáról.

„Mi a kvóta elutasításáról szóló népszavazás helyett egy alaptörvény-módosítást tartunk érdemi megoldásnak. Egy olyan alaptörvény-módosítást, amelyben a Fidesz által népszavazásra javasolt, és a Kúria által is népszavazásra alkalmas kérdés végéről a kérdőjelet levennénk, a mondat végére egy pontot tennénk, és azt a mondatot belehelyeznénk az alaptörvénybe” – fejtette ki Vona Gábor.

Az MSZP egy napon és lapon szavazna

Az MSZP szerint jogilag minden adott ahhoz, hogy egy napon és egy lapon lehessen megtartani a kormány által kezdeményezett kvótareferendumot, az ellenzék által kezdeményezett népszavazási kérdésekkel.

Tóbiás József pártelnök úgy látja: a Fidesz fél attól, hogy az állampolgárok a földprivatizációról és az állami vezetők béréről is véleményt mondjanak. A politikus leszögezte: folytatják az aláírásgyűjtést népszavazási kezdeményezésükhöz.

„Jogilag és politikailag is minden feltétel adott ahhoz, hogy egy napon és egy lapon lehessen népszavazást tartani Magyarországon. Világossá vált, hogy a Fidesz fél attól, hogy az állampolgárok a földről, a fizetésükről, a létválságukról, a bizonytalanságukról, a félelmeikről véleményt akarnak mondani” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!