2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A nemekre buzdítják a határon túli magyarokat

2016. szeptember 24., szombat 17:05, frissítve: szombat 17:32

Részvételre és a nem szavazatra buzdítja a határon túli magyar állampolgárokat a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács. A szervezet erről állásfoglalást is elfogadott. A tanácskozáson az erdélyi magyarok többségét képviselő Romániai Magyar Demokrata Szervezet nem vett részt.

Az októberi országos népszavazáson akkor szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, ha szeptember 17-ig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe.

Székelyföldön már több ezren voksoltak, és folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik az utolsó héten veszik át a levélcsomagokat valamelyik romániai külképviseleten.

„A legtöbben postai úton megkapták már a szavazási levélcsomagot. Többen kérték azt, hogy a csíkszeredai főkonzulátuson vegyék át, ők is szép számban jelentkeznek, nekik személyesen kell átvenni a levélborítékot. A leadás vonatkozásában pedig nem kell személyesen eljönni, az állampolgár bárkit megbízhat azzal, hogy juttassa el a levélcsomagot a főkonzulátusra, de postán is feladhatja. Azt látjuk, hogy nagy az érdeklődés, folyamatosan jönnek az emberek és élnek szavazati jogukkal” – mondta Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul.

A Budapesten ülésező Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács is foglalkozott a kényszerbetelepítés elleni népszavazással. A tíz határon túli tagszervezetet tömörítő testület állásfoglalásában a nemmel való voksolásra buzdítja a referendumon részt vevőket.

„Mi nem vagyunk migránsok, mi nem vagyunk kivándorlók, mi itthon akarjuk megoldani a problémánkat. És miközben valóságos eszmei bálványt kreált az Európai Unió a mobilitásból, nekünk nem a mobilitás, hanem a helyben maradás egy olyan európai érték, amelyhez ragaszkodnunk kell” – fogalmazott Tőkés László, a tanács elnöke.

A délvidéken közel 30 ezren regisztráltak a népszavazásra. A vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke szerint az ottaniak magukénak érzik a kérdést, mivel a menekültek balkáni útvonala arra vezet.

„Nagyon sokan kerestek meg bennünket is, illetve szövetségeseinket azzal, hogy hát 2014-ben valamiért elmaradt a regisztráció, de hogy ez egy olyan kérdés, amiben ők mindenképpen kifejtenék a véleményüket és akkor segítsünk a regisztrációban” – mondta Kiss Igor, a párt elnöke.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke saját katonaéveivel érvelt abból az időből, amikor muzulmán vallású albán honfitársaival együtt teljesített szolgálatot.

„Vagy lesz keresztény Európa, vagy nem lesz. Ezt higgyék el nekem. Ez az iszlám vallás meghatározza a családi életet, a világi életük minden szegmensét, és hihetetlen erővel bír” – hangsúlyozta Jakab Sándor.

Az október 2-i kvótareferendumon 275 ezer regisztrált külhoni magyar adhatja le szavazatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!