2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

A néma gyilkos veszélyére hívták fel a figyelmet

2016. október 26., szerda 07:36, frissítve: szerda 08:19

Halált is okozhatnak a szabálytalanul beszerelt vagy elhasználódott gázkazánok. A hatóságok ezért ismételten a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet, ilyen a szakértői ellenőrzés, de életmentő lehet egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő is.

A szegedi Wodala család olyan kazánt választott, amely mellé nem kell szén-monoxid-jelző. A fűtőberendezés kikapcsol, ha mérgező gáz keletkezik. „A fűtésrendszer átalakításakor arra törekedtünk, hogy egy minél biztonságosabb, hatékony és korszerű fűtésrendszert alakítsunk ki. Itt talán a biztonság a legfontosabb, egy kisgyermekes családban vagyok apa – ezért döntöttünk egy zárt égésterű kazán mellett” – nyilatkozta Wodala Barnabás.

A tűzoltók egy tavalyi halálesettel hívták fel a figyelmet a szén-monoxid-mérgezés veszélyére egy keddi sajtótájékoztató keretében Szegeden. „A berendezésnek a fúvókája nem lett kicserélve erre a típusú gázra, ezáltal tökéletlen égés valósult meg. A tökéletlen égés során felszabadult szén-monoxid a helyiségbe áramlott és itt egy fő el is halálozott” – mondat Rókus Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem tűzoltó alezredese.

A lakossági kéményseprés ma már ingyenes, de a gázkéményeket már csak kétévente ellenőrzik, míg eddig évente vizsgálták azokat. „Legnagyobb veszélyforrás ilyenkor, a fűtési szezon elindulását követően, hogy nem megfelelő légutánpótlással rendelkeznek az adott ingatlanok, illetőleg a berendezések karbantartásának elmaradását véljük felfedezni, illetőleg a nem szakszerű kialakítását ezeknek a tüzelő-fűtő berendezéseknek” – emelte ki a tűzoltó alezredes.

Szegeden a gázszolgáltató ingyen végzi el a fűtési rendszer biztonsági felülvizsgálatát, amivel a 144 ezer fogyasztóból alig 22 ezer élt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!