2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A NAV fogja elkészíteni az adóbevallásokat

,

2015. október 13., kedd 15:25, frissítve: szerda 10:48

Jövőre több mint 1,5 millió, 2017-től pedig mintegy 3,8 millió adózónak nem kell az adóbevallást benyújtania, helyettük a dokumentumot az adóhatóság készíti majd el – jelentette be a nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára. A cégeknél pedig bevezetik a jó és a rossz adósok listáját.

„Ha az egyszerűséget nézik, valóban egy söralátét, ez egy A4-es lap, annak, aki egy helyről kapja a jövedelmét. Ha valaki több helyről kapja a jövedelmét, akkor annak még egy féloldalnyi hozzájön, az is elfér a söralátét két oldalán” – mondta még 2010 novemberében Matolcsy György. Megalakulása után egyszerű adóbevallást ígért a második Orbán-kormány. Az adózók jövőre remélhetik az adminisztráció érdemi csökkenését.

„Lesz egy nyilatkozattételi lehetőség. Itt egyszerűen be kell ikszelni ezt a helyet” – mondta Tállai András adóügyekért felelős államtitkár. Annak a másfél millió magyarnak, akiknek egyetlen helyről származik jövedelmük, és nem vesznek igénybe adókedvezményt, 2016-tól az adóhatóság készíti a bevallást. 2017-től a többieknek sem kell bajlódniuk a számokkal, az adóhatóság egy bevallási ajánlatot küld majd minden adózónak. „Ez azt jelenti, hogy megküldi az adott adózónak az elszámolását, lényegében a bevallását, és a magánszemély adózónak annyi feladata van, hogy ezt jóváhagyja vagy észrevételt tehet rá” – tette hozzá Tállai András.

A cégeket három kategóriába sorolják majd, megbízható, átlagos és kockázatos adózók. Megbízhatónak minősül például egy társaság, ha az elmúlt öt évben nem tártak fel adócsalást, nincs félmillió forintot meghaladó adótartozása, nem volt felfüggesztve vagy törölve az adószáma. Ők több kedvezményben is részesülni fognak. „Csökkenni fog számukra az általános forgalmi adó visszaigénylésének határideje. Igaz, ez a szabály csak 2017. január 1-jén lép hatályba, és a jellemzően 75 napos kiutalási határidő 2017. január 1-jétől ezen adózók esetében 45 napra fog lecsökkenni. És a törvényjavaslat szerint 2018-tól a jó adózók esetében további 15 nappal, tehát 30 napra fog lecsökkenni” – mondta az adóügyi államtitkár.

Tállai András bejelentette azt is, hogy jövőre a fuvarozók a helyi adójukból levonhatják a külföldi útdíjukat és a hazai sarc egy részét is. Az otthoni pálinkafőzés adómentes marad, de évente minimum 3500 forint értékű adójegyet kell vásárolni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetében pedig megszűnnek a regionális igazgatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!