2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A nagycsaládok mögé bújik a kormány

, ,

2017. február 28., kedd 16:42, frissítve: kedd 18:14

Nem kellene építési engedély a 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanok felhúzásához. A parlament fenntartható fejlődésének bizottsága hétfőn kormánypárti többséggel fogadta el a javaslatot. A Fidesz frakciószóvivője szerint a nagycsaládosok várható növekedése miatt van szükség a lépésre. Az ellenzék szerint viszont a kormány az embereinek akar kedvezni.

Luxusvillát építtet a Gellért-hegyen Mészáros Lőrinc cége. A kormány tervei szerint a jövőben az ehhez hasonló, 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanokhoz sem kellene építési engedély.

„Magyarországon egyre több gyermek születik” – a nagycsaládok várható növekedésével magyarázta a Fidesz szóvivője a jelenlegi szabályozás lazítását. Halász János szerint valójában csak a már meglévő rendszer kiterjesztéséről van szó, 300 négyzetméter alatt ugyanis csak bejelentési kötelezettség van érvényben jelenleg.

„Szeretnénk, ha egyre több nagycsalád élne, egyre több gyermek lenne a családokban. Ehhez szükség van arra, hogy a lakások is nagyobbak legyenek, hogy többgenerációs családok által épített lakások is épülhessenek a már jól bevált módszer szerint. Tanyákon is sokan élnek. Hallottak biztos a tanyai programról, amelyet a kormány kimondottan támogat. Az ott épülő új lakások esetében is indokolt az, hogy a háromszáz négyzetméter fölött megkapják azt a jól bevált lehetőséget, amelyet már korábban bevezettünk” – mondta el Halász János.

Az LMP szerint a kormány folyamatosan a gazdagoknak tesz engedményeket. A párt társelnöke szerint, aki egy 300 négyzetméteres palotát akar építtetni, annak az engedélyezési eljárás sem okozhat problémát.

„Azt gondolom, hogy nem egy normális dolog, hogy a Fidesz–KDNP most szinte a fű alatt egyik napról a másikra egy olyan javaslattal áll elő, ami megkönnyíti a palotaépítéseknek a helyzetét, azoknak az embereknek az életét, akiknek erre telik, közben pedig semmi mondanivalója nincs azoknak, akik még a legszerényebb hajlékot sem tudják maguknak megengedni, mert szociális bérlakásépítésről még mindig nem beszélhetünk ebben az országban” – így Szél Bernadett társelnök.

A pénzügyekért felelős államtitkár az építési engedélyek és lakásépítések számáról tartott kedden sajtótájékoztatót. Hornung Ágnes azonban azt már nem tudta megmondani, hogy adhat-e okot visszaélésekre a kormány terve.

„Az adminisztratív döntésről a Miniszterelnökségen fognak tudni további tájékoztatást adni, ugye, mi a gazdasági minisztérium részéről azt nézzük, hogy a lakásépítési engedélyek milyen mértékben járulnak hozzá a növekedéshez. Az elmúlt év eredményeit tekintve látszik, hogy mind az otthonteremtési kedvezmény, mind a korábbi építési engedélyekhez kapcsolódóan pozitívan járultak hozzá a növekedéshez, ezeket figyeli mind a mi minisztériumunk, mind a társminisztériumok, melyek a szabályok kialakításában dolgoznak” – mondta Hornung Ágnes.

A parlament fenntartható fejlődés bizottságában hétfőn a kormánypárti többség támogatta a javaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!