2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Pályáztak és nyertek a fideszes képviselők családjai

2016. április 22., péntek 21:49, frissítve: hétfő 16:00

Semmi kivetnivalót nem lát a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár abban, hogy fideszes képviselők családjai is pályáznak különböző állami támogatásokra. Mint kiderült, a mosógépcserénél népszerűbb volt a napkollektor-beszerzés - amelyre legalább 5-en pályáztak. A Jobbik szerint a kormánypártiak már minden fillér közpénzért lehajolnak, a demokratikus koalíció pedig azt követeli, állítsák vissza a Gyurcsány-kormány idején érvényes összeférhetetlenségi szabályozást.

750 ezer forintos tiszteletdíj, 1 gödöllői és 3 szadai ingatlan, valamint több mint 50 hektár erdő és 20 hektárnyi szántó - ez Vécsey László bevallott vagyona, akinek felesége mosógépvásárlásra kért és kapott 45 ezer forintos állami támogatást. A fideszes politikus állítja, hogy ő nem is tudott a pályázatról.

„El fogunk gondolkodni azon, hogy milyen formán próbáljuk ezt rendbe tenni” – a botrány kirobbanása után egy nappal meggondolta magát a házaspár, mégsem kérik az állami támogatást, visszafizetik a pénzt. Ezt Vécsey László felesége férje hivatalos honlapján jelentette be. A pályázat benyújtását egyébként azzal magyarázta, hogy idős édesanyjának lett volna szüksége a mosógépre.

Nemcsak ők figyelik az állami pályázatokat. A Blikk derítette ki, hogy több fideszes képviselő családja is több százezer forintos állami támogatást nyert napkollektorokra. Egyikük Simonka György, aki a korábbi hírek szerint sofőrjét használta strómanként földvásárlásra, vagyonbevallása szerint egyébként több mint 357 milliós tartozása van egy kezességátvállalás miatt.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nem lát kivetnivalót a pályázatokban. „Azt fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon mindenkire egyaránt legyenek érvényesek, tehát hogyha valamilyen kedvezmény van, akkor ezekből a kedvezményekből senkit semmilyen alapon ne lehessen kizárni, és senkit ne lehessen kedvezőbb helyzetbe hozni. Ez fontos és kiemelt kérdés, függetlenül attól, ki veszi fel, és teljesen függetlenül attól, hogy ez a személy éppen ellenzéki képviselő, kormánypárti képviselő vagy egyszerűen csak olyan magánszemély, aki szeretné igénybe venni ezt a támogatást” – fogalmazott Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A Jobbik szerint ezek az ügyek is azt támasztják alá, hogy nem elég a képviselők vagyonnyilatkozatának nyilvánossága, a családtagokét is közzé kellene tenni. „Minden fillérért lehajolnak, amit közpénzből a magánzsebbe tudnak tenni. Hiszen kiderült ugye, hogy fideszes politikus egy mosógépcsere akcióban is indult, szüksége volt arra a 45 ezer forintra, és kiderült most az is, hogy 5 politikus nyert azon a pályázaton, ahol napkollektorokat szereltethettek a saját házaikra” – emlékeztetett Szilágyi György országgyűlési képviselő.

A Gyurcsány-párt elnökségi tagja azt mondja: ismét bebizonyosodott, hogy a fideszes képviselők nagyban és kicsiben is saját maguknak juttatják a közpénzeket. „2010 előtt létezett egy olyan jogszabály az akkori kormány jóvoltából, amely megtiltotta azt, hogy politikusok közvetlenül vagy hozzátartozóikon keresztül igényeljenek közvetlen állami, uniós és nemzetközi pályázatokon támogatásokat. Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt az, hogy ezt a jogszabályt megsemmisítette, megszüntette” – mutatott rá Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

A Demokratikus Koalíció országgyűlési határozatot nyújt be azért, hogy állítsák vissza a Gyurcsány-kormány összeférhetetlenségi törvényét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!