2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat a Momentum

2017. február 26., vasárnap 16:59, frissítve: vasárnap 19:51

Teljes nyilvánosságot szeretne a Momentum az ügynökakták kérdésében. Szerinte Magyarországra nézve kockázatokat rejt, ha egyes politikai vezetők azzal zsarolhatók, hogy korábban együttműködtek a kommunista állambiztonsággal. Ungváry Krisztián történész szerint a parlamenti pártok közül a Fideszt és a KDNP-t érintené a legérzékenyebben, ha nyilvánosságra kerülnének az ügynökakták.

A rendszerváltás óta csak a történészek és az érintettek által hozzáférhetők az egykori kommunista állambiztonság bizonyos dokumentumai, de ezekből az iratokból sem derül ki egyértelműen, hogy kik készítették a jelentéseket. Az akták nyilvánosságra hozatala időről időre felmerül, az LMP egykori elnöke és képviselője, Schiffer András korábban tizenegyszer nyújtott be erre vonatkozó törvényjavaslatot, de a fideszes parlamenti többség mindig leszavazta.

„Folyamatosan, mind a tizenegy alkalommal próbáltunk figyelni arra, hogy egyébként milyen kritikák hangoznak el a kormány részéről, ezeket próbáltam beépíteni. Nyilván nincs meg a politikai akarat. A XX. századi pártokban érthető idegenkedés van attól, hogy tisztán lássunk a kommunista állambiztonsági múlt továbbélése tekintetében” – mondja Schiffer András.

A korszakot kutató történész szerint nem is csak az a fontos, hogy ki milyen szerepet játszott az elnyomásban, hanem az is, hogy most ki akadályozza meg ennek a kiderítését. Hozzátette: a rendszerrel együttműködők között is különbséget kell tenni.

„Nagyon fontos a különbségtétel. Nyilvánvalóan mindenkit a saját tettei alapján kell megítélni. A skála a túlbuzgó és a másoknak sokat ártótól a teljesen pitiáner ügyekig terjed, és a többség az utóbbi kategóriába tartozik. De ahhoz, hogy erről beszélni tudjunk, először ismerni kellene az iratokat, hogy az érintettek elmondhassák a verziójukat hazudozás nélkül” – nyilatkozta Ungváry Krisztián.

A történész szerint ha kiderülne, kik működtek együtt a kommunista titkosrendőrséggel, az a Fidesznek és a kereszténydemokratáknak ártana a leginkább.

„A valóság és a szuggerált kép között lesz a legnagyobb szakadék. A szocialisták esetében nem lenne annyira meglepő a pártállami érintettség, ellenben a KDNP saját önképe nem lenne ezzel szinkronban” – tette hozzá.

Legutóbb a Momentum Mozgalom vetette fel újra, hogy nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat, de a kérdésben egyelőre nem kezdeményezne referendumot.

„Nem feltétlenül a népszavazás a legjobb eszköz, de egy jó eszköz egyébként. A magyar népre tartozik, hogy az adatok nyilvánosak legyenek-e, avagy sem. Pótolniuk kell azt a mulasztást, amelyet a politikai elit vétett. Viszont többször próbálkoztak már kérdésekkel, és egy kérdés se ment át. Nyilván meg kell vizsgálni a legjobb kérdést, és ha az nem működik, akkor vannak más eszközök is. Meg fogjuk látni, hogy melyek ezek” – fogalmazott a Momentum elnöke.

Azt a mozgalom vezetője egyelőre nem akarta elárulni, hogy milyen módszerrel kívánják elérni azt, ami az elmúlt 27 évben senkinek nem sikerült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!