2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A mocsár könnyen a mélybe ránthatja őket

2016. április 30., szombat 11:26

Magára maradt Balatonmáriafürdő az iszapkotrással, önerőből kell megoldania a takarítást, miközben két strandjának üzemeltetése is veszélybe került. Kikötőépítésre viszont van pénz, Balatonfenyvesen és Alsóörsön is a Növekedési Hitelbank adott hitelt, amelynek többségi tulajdonosa Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére. A kikötőt építő vállalkozás ellen nemrég NAV-eljárás indult.

Elkeseredett küzdelem az iszap ellen: a balatonmáriafürdői önkormányzat külső forrás híján önerőből próbálja kikaparni eltemetett strandjait. „Képtelenség! A növényzettel tudjuk megtisztítani azt a területet, amelyet a strandolók használnak. De ekkora mennyiségű iszapot képtelenség kivenni. Nincs is hova egyébként, mert a közelben nincsenek zagytározók, és a jogszabályok szerint csak zagytérre lehetne vinni” – magyarázta Galácz György polgármester.

A vendéglősökben nagy a feszültség, a mocsár könnyen a mélybe ránthatja őket. „Az a déli pénz el fog innen menni. Az hiányozni fog, mert aki elmegy a fenyvesi strandra, az ott fog lángost enni, ott fog gulyáslevest enni, ott issza meg a pár korsó sörét” – vélekedett Mike József étteremtulajdonos.

A déli part nyugati medencéje drámai gyorsasággal töltődik fel, 30 év alatt 200 méterrel került beljebb a partszegély.

„Egy kikötőépítéshez részletes felmérés kell, nyilván előtte is, hogy milyen az iszapvastagság, azonkívül kell hozzá egy áramlástani modellezés, hogy nehogy miután kikotorják, visszarakódjon ugyanez az anyag” – nyilatkozta Csokni István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Néhány kilométerrel arrébb ugyanakkor fittyet hánynak a geológiára: kecses vitorlásoknak építenek óriáskikötőt. „Nagyon jól látszik, hogy a fenyvesi strand mellett megépülő, kétsávos betonvályú közötti rész sokkal sötétebb, mint mellette jobbról-balról, ebből következik, hogy az sokkal mélyebb, de hát a jachtoknak az is kell, és nyilván az egész, ami itt van, abból származik” – mondta Batartisz László panziós.

Balatonfenyvesen minden idők leghosszabb balatoni mólója nyúlik majd a vízbe. Mellette hotel és 1000 négyzetméteres, fedett játszótér épül. „A legnagyobb kikötő tudomásom szerint 300 méter hosszú, ez 450, tehát 50 százalékkal hosszabb. Az áramlástani szakvélemény tapasztalati tényezőkre alapított, nem volt modellezés, nem volt semmi olyan, ami egy ilyen kikötőnek a hatását bemutatta volna” – nyilatkozta Stamler József önkormányzati képviselő.

Az LMP sem érti hogy miképpen adtak engedélyt a hatóságok. „Mondvacsinált okokkal zárták le a nyomozást. Az nem elfogadható indoklás, hogy a helyi szabályzattal harmóniában áll a beruházás, miközben nyilvánvalóan sérti a Balaton-törvényt” – véli Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A fenyvesi mólót építő cég tulajdonosai a Balaton északkeleti partján fekvő Alsóörsön is egy kikötőn dolgoznak, itt már az utolsó fázisában tart a munka. Kecskés Egon és Deák Gábor céghálójának az a Növekedési Hitelbank adott hitelt, amelynek többségi tulajdonosa Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére. A kikötőépítő vállalkozás ellen nemrég NAV-eljárás indult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!