2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

A mobilgát ellen és mellett is demonstráltak a Római-parton

Ellentüntetés és tüntetés a Római-parti mobilgátért – az egyik civil szervezet az új védműtől félti a környezetet, a másik egyesület viszont a jelenlegi helyzetet tartja környezetrombolónak. Budapest főpolgármestere szerint az óbudai árvízvédelem érzelmi kérdéssé vált. Tarlós István higgadtságra int, és a műszaki szakvéleményekre vár.

A Római-partot csak részben védi gát, a hullámtéren álló lakóházakat, vagy üdülőként engedélyeztetett, de lakóházként használt ingatlanokat rendre elönti a víz, ha árad a Duna. A főváros vezetése mobilgátat építene a partra, a közgyűlés jóváhagyta a beruházást.

„Gátat? A hülyeség áradása” – civilek egy csoportja tiltakozott. A Város és Folyó Egyesület szerint a mobilgát tönkretenné a környezetet. Tömör Miklós tag szerint „teljesen elvesztené a karakterét a Római-part. (…) – Azért járunk ide, mert szeretjük ezt a helyet, ilyennek szeretjük, amilyen, és ha itt nem lesznek fák, és nem lesz föveny, akkor nem ilyen lesz” – fogalmazott.

„Rajtam egy gumicsizma van, egy védőruha, gumikesztyű és arcvédő maszk.” – Ez már az ellendemonstráció. A Római-partért Egyesület elnöke olyan védőruhát viselt, amilyet az árvíz utáni fertőtlenítéskor használnak. Így jelezte, hogy nem a mobilgát rombol, hanem a vegyszer és a folyó.

„Itt látható, hogyan pusztul el a víztől a part, hogyan mossa alá a kerékpárutat a Duna, hogyan teszi tönkre a partot, az épületeket – mondta Buzás György elnök, hozzátéve:  ezt nem hiszem, hogy észérvekkel alá lehetne támasztani. – Különösen mondjuk úgy, hogy ha a meglévő védmű helyszínén, a Királyok útja–Nánási útvonalon építenének védművet, akkor ott több ezer fát kellene kivágni" – tette hozzá az egyesület első embere.

A jelenlegi földgát meghosszabbítását a főpolgármester pazarlónak tartaná. Tarlós István maga is a Római-parton nőtt fel, 16 évig pedig Óbudát vezette, ő volt a kerület polgármestere a 2002-es és a 2006-os árvíz idején. Tarlós István elmondása szerint a parton építendő védmű alapesetben 3-3,5 milliárd forintba kerülne. Azonban, ha a Nánási út–Királyok útján épülne meg az új, erős védmű, akkor ott újabb problémák merülnek föl. Azon a szakaszon ugyanis egy nagynyomású gázvezeték, és egy nagy átmérőjű vízfőnyomócső is található, amikre nem telepíthető rá a betonfal. A munkálatok ezen a területen így a 8 milliárd forintot is elérhetnék – mondta a főpolgármester.

A Főpolgármesteri Hivatal várja a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem hivatalos szakvéleményét a mobilgátról. Ha ők nem ellenzik a beruházást, ősszel elkezdődhetnek a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban vasárnap.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!