2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A minisztériumok kitúrták őket, korszerű épületet kapott az MTA

2017. január 17., kedd 20:50, frissítve: szerda 07:38

Hétmilliárd forintból építették fel a Magyar Tudományos Akadémia új kutatóközpontját – a beruházásra a Miniszterelnökség Várba költözése miatt volt szükség, a régi MTA-s ingatlanokat ugyanis a kormányszervek foglalják el.

Új, 21 ezer négyzetméteres korszerű épületet kapott a Magyar Tudományos Akadémia. A beruházást 6,8 milliárd forinttal támogatta a kormány, az Akadémia érintett épületeit ugyanis a Miniszterelnökség és több minisztérium Várba költözése miatt kellett kiüríteni.

„Kaptunk egy olyan épületet, ami technikailag egy jól kiépített, jól használható dolog. Fiatal kollégáim különben kifejezetten örülnek neki, jól érzik magukat. Azok az idősebbek, akik 30-40 évet ott éltek és ez volt a második otthonuk, nyilván bizonyos szomorúsággal jönnek el, de a helyüket megoldottuk, és ők is azt mondták, hogy lehet tovább élni” – mondta Benkő Elek, az MTA Régészeti Intézetének intézet-igazgatója.

Bár az épület új, közbeszerzési problémák miatt legalább fél évet csúszik a berendezések beszerzése. „A költözés sokkal bonyolultabb lett, mert régi bútorok elég nagy tömegét kellett áthozni, ami annyit jelentett, hogy ki kellett válogatni azt, ami még használható, és meg kellett mérni, hogy mi az, ami befér ide is” – magyarázta Török Ádám, az MTA rendes tagja, az Akadémia főtitkára.

Az új épület mellett az Akadémia székházát is felújítanák abból a pénzből, amit az államtól kaptak a budai Várban lévő ingatlanokért.

„Előkészítő feltárásokat kell végezni és ezek el is kezdődtek két vonalon: az egyik a díszterem tartószerkezeti vizsgálata, hiszen fölötte van a képtár, tehát először is ennek a statikai állapotáról kell meggyőződnünk. A másik pedig az alapozás, mert nem maradt fenn eredeti tervdokumentáció az 1850–60-as évekből” – mondta Barnabás Beáta, az MTA rendes tagja, az Akadémia főtitkárhelyettese.

Az újonnan átadott épület alagsorában egyébként a napokban csőtörés volt. Az Akadémia szerint a már átköltöztetett és ott tárolt könyvekben nem keletkezett komoly kár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!