2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A migránsok miatt lesz drágább az élelmiszer”

2017. július 19., szerda 08:13, frissítve: szerda 09:01

Ezt gondolja a magyar agrárminiszter, aki szerint az EU mezőgazdasági támogatások helyett majd a menekültekre költi a pénzt. A jelenlegi tervek szerint a 2020-tól kezdődő költségvetésben a mezőgazdaságban lesznek a legjelentősebb kiadáscsökkentések európai szinten.

Brüsszelből üzent az agrárminiszter a multiknak. Fazekas Sándor keményen büntetné azokat az áruházakat, amelyek gyengébb minőségű árut hoznak forgalomba Magyarországon, mint Nyugaton.

„Most egy élelmiszerminőségi, élelmiszerbiztonsági szabály természetesen van, de nem okvetlenül veszélyes az egészségre, hogyha egy olyan élelmiszer, egy pizza, vegyünk egy olyan példát, amiben egyharmadával kevesebb mozzarella sajt van, mint egyébként a Nyugaton forgalomba hozottban. Tehát egy gyengébb minőség esetén is lehessen kivonni a terméket” – hangoztatta a miniszter.

Fazekas Sándor a Hír TV-nek elmondta, hogy a migráció miatt nőhet az élelmiszerek ára.

„Az agrártámogatások haszonélvezője elsősorban az élelmiszervásárló, tehát hogyha ezeket a támogatásokat csökkentjük, akkor drágábbak lesznek az élelmiszerek” – közölte Fazekas.

A miniszter agrártörténeti jelentőségűnek ítélte azt az egyeztetést, melynek során a négy visegrádi és a három balti állam szakminisztere megegyezett abban, hogy 2020 után is szükség van a gazdák közvetlen, a jelenleginél nem kisebb uniós finanszírozására. Ugyanakkor amennyiben például a brit kilépés miatt csökken az EU költségvetése, annak elsődleges kárvallottjai a mezőgazdasági és a kohéziós támogatások lehetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!