2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A magyar oktatás helyzetén szörnyülködnek

2017. augusztus 29., kedd 07:16, frissítve: kedd 09:53

A Fidesz szakított a tudásalapú gazdasággal, inkább a legrosszabbul képzett rétegeken keresztül tartaná meg a hatalmát. Egy nemzetközi szaklap szörnyülködik a magyar oktatás helyzetén, és megjegyzi, hogy ilyen látványosan sehol a világon nem indított háborút a kormány a felsőoktatás ellen. A magyar kormány kevesebb diplomást és több kétkezi munkást akar. Külföldi lapszemle.

Valami kezd nagyon elromlani Magyarországon, ezt mutatta a CEU-botrány, és az egyre romló oktatási mutatók is ezt támasztják alá – írja egy felsőoktatással foglalkozó nemzetközi szakoldal. Úgy látja, a kormány szembehelyezkedett az értelmiséggel és a felsőoktatással. Ahogy a cikk egyik interjúalanya fogalmaz, Orbán Viktor és kormánya a 90-es években még a tudásalapú gazdaságban hitt, de mostanra szembehelyezkedett a tudással. A felsőoktatásra költött pénz 18 százalékkal csökkent, ami egyedülállóan magas európai szinten, és mostanra a fejlett országokat tömörítő OECD-átlag legalján van a magyar oktatás. Hasonló arányban csökken a felsőoktatásba felvettek aránya is, ami szintén szembemegy az európai átlaggal.

Az idén másodszor vendégeskedik európai barátjánál, Orbán Viktornál Vlagyimir Putyin – írja a Washington Post. Emlékeztet, hogy még a magyar ellenzéknek sem tetszik Orbán oroszbarátsága, de különösen szembetűnő, hogy az egykor oroszellenes Orbán miként vált Putyin bábjává például a paksi bővítés hitelével és a gázegyezményekkel.

Putyin látogatásával foglalkozik a Spiegel is. Megjegyzi, hogy az illiberális szövetségesek, Putyin és Orbán már sajtótájékoztatóval se bajlódnak, és a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalnak, ahogy az igazi autokraták. Oroszország így a magyar trójai falovon keresztül bent lehet Európában. A Spiegel azt is kiemeli, hogy a magyar baloldal pont ugyanolyan jó viszonyt ápolt Putyinnal, mint a Fidesz, szóval bárki lenne hatalmon Magyarországon, Putyinnak mindegy lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!