2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

A magyar nyelv és irodalomnál a lexikális tudás kerül előtérbe + videó

Ma reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek az idei érettségi vizsgák, a megújult érettségi vizsgarendszer szerint. Idén ugyanis a lexikális tudás kerül előtérbe. Közép szinten több mint 73 ezer, emelt szinten mindössze 2066 tanuló ad számot tudásáról. A feladatok megoldására egyaránt 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amivel mindkét szinten maximum 100 pontot szerezhetnek.

  • A magyar nyelv és irodalomnál a lexikális tudás kerül előtérbe + videó

Izgatottan érkeztek a diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgára. A budapesti Európa 2000 Gimnázium tanulói már hónapok óta készültek a nagy napra.

Idén vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. Az iskolaigazgató szerint ez a diákok felkészítésére is hatással volt.

,,A leírások megvannak, hogy hogyan fog kinézni, sajnos nagyon kevés olyan próbaérettségi feladatlap van, amiből a diákok tudtak volna készülni.” - mondta az Európa 2000 Gimnázium igazgatója, Papp András.

A magyar nyelv és irodalomnál ugyanis a lexikális tudás kerül előtérbe.

,,A munkaközösségen belül azok a szaktanárok akik részt vettek az érettségizők felkészítésében hat-hét feladatsorral fejenként készültünk, hogy akkor sikeresen tudják venni a diákok ezt a kihívást.” - fogalmazott Horváth Anna, magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

A pécsi érettségizők is céltudatosan készültek.

A középszintű magyar érettségi első feladatlapján egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd ennek alapján megoldani a különböző feladatokat. Összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, között, és értelmezniük kell a logikai, tartalmi kapcsolatokat is. A feladatok egy húsz pontos műveltségi teszttel egészülnek ki.

,,Aminek a jelentősége az, hogy a rangját emelni fogja az én várakozásaim szerint a magyar érettséginek, hiszen nem lehet úgy leérettségizni, hogy az alapokkal ne legyünk tisztában.” -  mondta a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium igazgatója, Zalay Szabolcs.

Az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kapnak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.

Reggel 9 órakor megkezdődtek az idei írásbeli érettségik. A magyar nyelv és irodalom tárgyból az országban közel 75 ezren vizsgáznak. A Híradóban élőben kapcsoltunk Pécsre kollégánkhoz Szilágyi Jenőhöz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!