2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

A magyar miniszterelnököt is felhasználja Putyin a Nyugat ellen

2017. február 3., péntek 19:38, frissítve: vasárnap 13:49

Propagandaeszközként használ Oroszország egyes közép-európai vezetőket, köztük a magyar miniszterelnököt is – egy cseh kutatás szerint, amelyet az Index ismertet. A prágai kockázatelemző cég orosz újságcikkek tízmillióit vizsgálta meg, ami alapján arra jutottak, hogy az oroszbarát európai politikusok jóval többet szerepelnek az orosz sajtóban, mint az a politikai súlyuk alapján indokolt lenne. A cseh kutatók szerint az orosz sajtó Orbánék gyakori szerepeltetésével a nyugati világrendet támadja.

Némi bizonytalanság után rázott kezet egymással Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatójuk után. Az orosz elnök már harmadszor találkozott a magyar kormányfővel.

Az Index egy cseh kutatás eredményére hivatkozva azt írja: Oroszország számára azért ilyen fontos Magyarország, hogy a Nyugat-Európa-ellenes propagandájához felhasználhassa. A prágai kockázatelemző cég orosz újságcikkek tízmillióit vizsgálta meg a 2014 és 2016 közötti időszakból. Az elemzők arra jutottak, hogy Orbán Viktor jóval többet szerepel az orosz sajtóban, mint amennyi Magyarország politikai súlya alapján indokolt lenne.

Balázs Péter korábbi külügyminiszter szerint Putyin eszközként használja Orbánt, hogy megmutassa, az EU-ban se mindenki kritizálja, amiért bevonult Ukrajnába. „Itt az a szerep, amit Orbán Viktor fölvállalt, hogy ő vendégül látja Putyint, egy színpadot kínál neki, odaáll mellé, bólogat hozzá. Szó nélkül hagy olyan dolgokat, hogy például most itt elhangzott, hogy a minszki megállapodást az ukránok szegték meg, mondta Vlagyimir Putyin” – jelentette ki a Hír TV-ben Balázs Péter volt külügyminiszter, a CEU tanára.

Az ellenzék szerint veszélyt jelent Magyarország számára, ha az orosz propaganda a saját céljaira használja a magyar miniszterelnököt. „A veszélye az orosz dezinformációnak nagyon is jelentős, ugyanis a szövetségeseink ellen fordítanak, a tények létezését tagadják, illetve a kormányzati és más hírportálokon keresztül olyan híreket juttatnak el a nagy nyilvánossághoz, ami nem felel meg a valóságnak, ez egy igen jelentős veszély” – véli Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője.

A kormánypártok szerint viszont Magyarországnak előnyös az orosz kapcsolat. „Azt gondoljuk, hogy Magyarország számára fontos, hogy egy pragmatikus gazdasági együttműködése legyen Oroszországgal. Mi úgy gondoljuk, hogy a tegnapi látogatásnak ez volt a célja, a magyar orosz együttműködés eddig is ezen a talajon mozgott, ezen ez a kormány nem kíván változtatni, ez nyilvánvalóan minden magyar ember érdeke. Minden mást meghagyunk az elemzők számára” – jelentette ki Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő.

Az állami Külügyi és Külgazdasági Intézet egyik elemzője szerint ugyan Magyarországot is érik információs támadások Oroszország részéről, de ezek mértéke nem kiugró a régió többi országához képest.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!