2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

A lipcsei rendőrség cáfol: nem volt bozótvágóval hadonászó migráns

2017. július 28., péntek 17:56

Sem bozótvágó késsel hadonászó migránsról, sem csecsemőrablóról nem tud a lipcsei rendőrség – a Hír Televíziónak pontról pontra cáfolták a vívószövetség megbízott főtitkárának állításait. Boczkó Gábor azt állította nemrég az állami televíziónak, hogy a német városban kritikus a migránshelyzet, a sportolók pedig csak csoportosan mertek közlekedni.

„Most nem tudom, honnan valósi emberek, de valószínű migránsoknak lehet titulálni őket, és itt azért napi szinten van hangoskodás tülekedés, és óránként jön a rendőrség vagy a mentő. Volt olyan, amikor láttuk, hogy valaki egy nagy bozótvágóval hadonászott, és akkor érkezett haza a magyar csapat egy vacsorára. Vagy láttuk azt, amikor egy színes bőrű ember el akart rabolni egy fehér hölgytől egy két-három hónapos csecsemőt. Később a rendőrök elvették a csecsemőt ettől az embertől, de nem tudták megbilincselni, ellenállt. Megrázó volt, mert Budapesten azért ilyeneket nem látni napi szinten” – így nyilatkozott a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkára Lipcséből. Az állami televízió ezt úgy fordította: a migránsok miatt kritikus a helyzet a németországi városban, a sportolók ezért csak csoportosan mertek közlekedni.

Csütörtökön Szetey András, a szövetség kommunikációs vezetője már másként nyilatkozott, azt pedig tagadta, hogy Bockó Gábor csecsemőrablást is emlegetett volna.

– Csecsemőlopásról nem gondolom, hogy beszélt volna valaki. Csecsemőlopás a felturbózott címeknek köszönhető. Ami történt, azt Boczkó Gábor nekünk elmondta, megmutatta, és hamarosan igazolni fogjuk, hogy megtörtént, és azt is igazolni fogja a videobejátszás, hogy rendőri intézkedés történt, méghozzá nem is olyan egyszerű.
– Ön tapasztalt bármit, ami miatt úgy érezte, hogy aggódnia kellene a csapatból bárkinek? Veszélyben érezte-e magát akár egy pillanatig is a környezet miatt?
– Én nem éreztem magam veszélyben, de a környékünkön nem egyszer nem kétszer, ahogy sok nagyvárosban a pályaudvar környékén a mellette lévő parkban olyan alakok kószáltak, éjszakáztak, akik nyilván nem bizalomgerjesztőek. Nincs ezzel semmi gond, nem kell arra menni. Én nem éreztem magam veszélyben.

Péntekre közzé is tették a kommunikációs igazgató által említett videót, amellyel Boczkó szavait igazolták volna. Ezen azonban csak annyi látható, hogy két rendőr az utcán lefog valakit.

A lipcsei rendőrség közben cáfolta a vívószövetség főtitkárának állításait. A Hír Televízió kérdéseire azt írták, nem történt olyan, hogy a város főterén valaki bozótvágóval hadonászott volna a világbajnokság ideje alatt. De nem tudnak gyermekrablásról sem – a valóság szerintük az, hogy egy hete kora este egy afrikai pár vitázott egymással, ami miatt összegyűlt egy kisebb csoport a hotel előtt, de semmilyen bűntény nem történt.

A lipcsei rendőrkapitányság szóvivője azt is hangsúlyozta: nem tett panaszt a német hatóságoknál a magyar csapat hoteljében elszállásolt kilenc másik külföldi vívócsapat, de az újságírók sem. A rendőrség közleménye megjegyzi: Lipcse biztonságos város, a sportverseny előtt szigorították a biztonsági készültséget, ugyanakkor azt is fegyelembe kell venni, hogy az említett hotel a városközpontban van, így természetes, hogy a boltok, a kocsmák és az éttermek miatt nagyobb a környéken az alapzaj.

Részletesen foglalkozott az üggyel a helyi lap is, amelynek a szálló igazgatója is nyilatkozott. Azt mondta, meglepődött a Magyar Vívó Szövetség képviselőinek állításain, mert náluk senki sem tett semmilyen panaszt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!