2024. 06. 27. Csütörtök László napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A liberális választási győzelemmel újra fellángolt a budai turulszobor vita

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején folyamatos nyomás nehezedett az akkori jobboldali önkormányzati vezetésre; most kerülő úton próbálja elérni a baloldal, hogy mégiscsak bontsák le a hegyvidéki turulszobrot. A kutyapárti megválasztott polgármester egy régi baloldali törekvést tűzött a zászlajára.

  • A liberális választási győzelemmel újra fellángolt a budai turulszobor vita

Nem ez az első kísérlet a magyar baloldal részéről, hogy a budapesti turulszobrot eltávolítsák. Annak idején eleve a baloldal gáncsoskodásai miatt vált hányattatott sorsúvá a XII. kerületben a Böszörményi út és Nagyenyed utca találkozásánál található turulszobor. Emlékezetes: az emlékművet a második világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állították, de mivel nem volt rá építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban nem adták ki, mert az MSZP–SZDSZ-es többségű Fővárosi Közgyűlés nem járult hozzá. Nem sokkal később a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH, ez a mai kormányhivatal megfelelője, állami szerv) arról hozott döntést, hogy a szobrot le kell bontani.

A kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal (ami szintén egy mai kormányhivatalnak feleltethető meg, állami szerv) azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult először a Fővárosi Bírósághoz, amely 2008. április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani. 

Az önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az ügyben eljáró I. kerülettől a fennmaradási engedélyt. 

Pokorni Zoltán a XII. kerület fideszes polgármestere (2006–2024 között) azt javasolta, hogy a turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve, a szobor fennmaradásához azonban nem adott tulajdonosi hozzájárulást a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés.

Az I. kerületi jegyző később lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, és mivel úgy találta, hogy „az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas, az elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott”, engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt. 

Az akkori baloldali kormányzás alatt másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban 2008. július elején úgy döntött, érvénytelen az I. kerületi jegyző által kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani.

Demszky Gábor, aki akkoriban volt Budapest SZDSZ-es főpolgármestere, ezt nyilatkozta: 

Turulos szobrot állítani értelmetlenül halálba hajszolt magyar katonák és meggyilkolt magyar zsidó és nem zsidó civilek emlékére nem az áldozatok emlékének ápolását, hanem meggyalázását jelenti. A turul ma is hivatalos jelképe több honvédségi és más fegyveres szervezetnek, és katonai szimbólumként nem is zavar senkit.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!