2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Belföld

A levéltári anyagok is segíthetnek Biszku ügyében

A nyomozó hatóság Biszku Bélával szembeni gyanúját levéltári adatokkal is lehet bizonyítani – ezt Schmidt Mária mondta hétfő este a Hír TV Rájátszás című műsorában.

Az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Bélát a Nyugati téri és a salgótarjáni sortűzzel kapcsolatban, felbujtóként gyanúsította meg az ügyészség.

„Egy 90 év feletti ember esetében a büntetésnek magának csak szimbolikus jelentősége van, de az nagyon fontos lenne, hogyha kiderülne az a mechanizmus, ahogy ők a döntéseket hozták” – fogalmazott a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Rájátszás stúdiójában. Schmidt Mária kiemelte annak jelentőségét, hogy ha Biszku elismerné azt, hogy milyen szerepe volt a súlyos megtorlásokban, hiszen „ezáltal egy kicsit a közvélemény figyelme is ráirányulna arra, hogy milyen bűnözői magatartást tanúsítottak azok, akik gyakorlatilag tömegmészárlásra adtak utasítást”.

Miért a sortüzek miatt vette elő Biszku Bélát a főügyészség, amikor korábban már kudarcot vallott ebben az ügyben? Miért most indult meg az eljárás? Milyen bizonyítékai vannak az ügyészségnek? Olvassa el az mno.hu cikkét!

Biszkuéknak nem tudok megbocsátani – mondta a Magyar Nemzetnek a salgótarjáni sortűz egyik szemtanúja. Olvassa el a Priska József Tamással készült interjút!

Biszku tagadta, hogy köze lenne a sortüzekhez. A megtorlásokat irányító volt belügyminiszter a múlt héten rózsadombi lakásában adott interjút a Hír Televíziónak. A volt keményvonalas kommunista politikus azt mondta: semmilyen kapcsolata nem volt a karhatalommal. „Én nem is tudom, hogy a Nyugatinál volt-e sortűz?! Azt én nem tudom. Ott volt valami gyűlés, volt egy fölvonulás, amikor visszafoglalták a baloldali erők a budapesti utcát. És utána volt egy gyűlés, de ott én nem tudok lövöldözésről.”

„Kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”

Biszku Béla a rendszerváltást követően akkor került újra reflektorfénybe, amikor két éve Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmet készített vele, szembesítve őt például azzal a dokumentummal, amelyben „kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”. Az egykori belügyér először letiltatta a film bemutatóját arra hivatkozva, hogy az olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken nem közszereplőként szerepel.

Biszku Béla tudott a legfiatalabb '56-os mártír, Mansfeld Péter letartóztatásáról és kivégzéséről. Ez azokból az iratokból derül ki, amiket Mansfeld Péter öccse, László kért ki a levéltárból. Mansfeld Péter és társai 1958-as letartóztatásának jegyzőkönyvében négy név szerepelt, akiknek meg kell küldeni a dokumentumot, köztük az első: „Biszku elvtárs”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!