2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lázár minden ötödik köztisztviselőtől megválna

2016. február 4., csütörtök 18:53, frissítve: szombat 10:02

Az elbocsátások végrehajtása a köztisztviselői béremelés feltétele a kancelláriaminiszter szerint. Lázár János 2017. január elsejéig mintegy ötödével csökkentené a hivatalnokok számát. Azok, akik önként távoznak, akár 5-10 millió forintos lelépési pénzre is számíthatnak.

„Általunk kinevezett fideszes vezetők birodalmairól van szó. De ha nem gondoljuk végig, és nem teszünk lépéseket, akkor 2018 után ezzel az állami bürokráciával nagyon nehéz lesz, hogy versenyképes legyen az ország.” – Saját kinevezettjeinek is üzent Lázár János a 38. kormányinfón, azt hangsúlyozva, hogy a már megígért fizetésemelések feltétele a köztisztviselői kar szűkítése, nagyjából minden ötödik hivatalnok elbocsátása.

„Ahhoz, hogy Magyarországon új állami tisztviselői kar legyen, át kell alakulniuk a járási és a kormányhivataloknak. E két szervezetben 36 ezer ember dolgozik, itt év végére 30 ezer alá csökken a létszám. Ha ez teljesül, július elsején és január elsején 30, illetve 2018-ig 50 százalékos béremelésre kerül sor. Ennek a létszámrevízió a feltétele” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János a közszolgák számára egy önkéntes kilépési programot is bejelentett. „A központi államigazgatásban egy 15 százalékos létszámkorrekcióra teszek javaslatot. Ezzel párhuzamosan azt fogom javasolni, hogy a kormány egy önkéntes kilépési programot indítson el. Aki 2016. július 1. és 2017. január elseje között kilép, az nem a végkielégítését kapja, hanem egy jóval nagyobb, akár egy 5-10 millió forintos összeget is. Vállalva azt, hogy önfoglalkoztató lesz, és nem fog dolgozni sem állami cégnél, sem önkormányzatnál” – ismertette Lázár.

A Jobbik szerint a kormány ennél is tovább menne, és a Klik mintájára alakítaná át a teljes államigazgatást 2018 után. A párt egy, a birtokába került belügyminisztériumi tanulmányra hivatkozva azt állítja, a kormány arra készül, hogy egy központi informatikai rendszer segítségével az ellenőrzése alá vonja az önkormányzatok gazdálkodását is. Az egységesített ügyvitel nemcsak a helyhatóságok szorosabb pénzügyi ellenőrzését tenné lehetővé, hanem azt is, hogy a 2018-as választások után a feleslegessé váló helyi hivatalokat megszüntessék.

„Gyakorlatilag minden döntéshez, pénzügyi döntéshez, gazdasági döntéshez, bármilyen döntéshez, amihez jelenleg most még az önkormányzatok döntési szabadságukon belül szabadon hozzáférhetnek, hozzájuthatnak, azt csak ellenjegyzés útját tehetik majd meg. Úgy gondoljuk, hogy ez az 1990 után kiépült önkormányzati rendszer fogja megsínyleni, amelynek az alapja az önrendelkezés” – véli Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A párt állításait sem Lázár János, sem a Belügyminisztérium nem erősítette meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!