2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A legtöbben tisztában vannak a mozgás fontosságával, mégsem csinálják

Balatonfüredre látogatott a Zöld recept – a mozgás gyógyszer elnevezésű roadshow. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendezvényének célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szívinfarktus és a stroke kockázataira, és a lehetséges megelőzési módokra.

  • A legtöbben tisztában vannak a mozgás fontosságával, mégsem csinálják

Ki lehetett próbálni a nordic walkingot a Zöld recept – a mozgás gyógyszer elnevezésű roadshow-n – ez az egyik mozgásforma, ami nagyon hatásos a szívbetegségen átesettek számára. Magyar rekordot is felállítottak, ugyanis több mint 100 szívbetegségen átesett ember tornázott egyszerre, köztük a balatonfüredi szívkórház betegei is.

„Sokat kerékpározok, gyalogolok, és mindig mozogtam, tornáztam, minden ilyeneket, csak hát, sajnos a munkahelyi problémák, a stressz, az a legproblémásabb, úgyhogy nem ittam, nem dohányoztam soha életemben, csak a stressz, az okozta ezt nekem” – mesélte Nagy István.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a globális halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Becslések szerint 17,5 millió ember hal meg évente ennek következtében. Magyarországon évente 30 ezren kapnak szívinfarktust, 7 ezer lábat amputálnak és 15 percenként kerül valaki kórházba stroke miatt. A szakemberek szerint a legtöbben tisztában vannak a mozgás fontosságával, mégsem csinálják, ezért indították ezt a roadshowt.

„A gond az, hogy nem indulunk el, és nem teszünk semmit, nem hisszük el azt, hogy napi néhányszor 10 perc –nem is kell, hogy valaki maratonfutó legyen, mozogjon néhányszor 10 percet kellő intenzitással – és azzal megelőzheti a szív és érrendszeri betegségek nagy részét” – mondta Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója.

A mozgás a betegségek kialakulása után is nagy szerephez jut, ugyanis a kardiológiai rehabilitáció legfontosabb eleme.

„Erre próbáljuk a betegeinket rávenni, tudniillik, akik a mozgásterápiát végzik, rendszeresen, naponta, még súlyos szívbetegek is, azok sokkal jobban odafigyelnek a testsúlyukra, az étkezési szokásokra, pontosabban szedik a gyógyszereiket, mert ezek komoly problémát jelentenek a betegeknél” – mutatott rá Veress Gábor, a Balatonfüredi Szívkórház főigazgatója.

A rendezvényre kitelepült szűrőbuszban szív és érrendszeri rizikószűrést végeztek, és dietetikai, valamint dohányzásleszokás támogatási tanácsadást is lehetett kérni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!