2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

A legkülönfélébb érvekkel támadják a bérunió ötletét

2017. május 24., szerda 16:46

Változatos érvekkel támadta a Jobbik béruniós javaslatát az elmúlt napokban a Fidesz. Volt olyan politikus, aki a rezsicsökkentést féltette, más a lopakodó brüsszeli jogalkotás veszélyével riogatott, Kövér László házelnök pedig azt hangoztatta, hogy kifejezetten előnyös a magyar gazdaság számára, hogy alacsonyak a bérek.

„Az ember az összes létező szemöldökét felhúzza, amikor a Jobbik egy olyan kezdeményezésbe áll bele, amely gyakorlatilag – és ez a lényeg – jogköröket vonna el Magyarországtól az unió javára” – így érvelt a Jobbik béruniós kezdeményezése ellen hétfőn a parlamentben Dömötör Csaba, a propagandaminisztérium államtitkára.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a rezsicsökkentést féltette a javaslattól, és a szuverenitásunk miatt aggódott egy lakossági fórumon. „Jól fog hangzani a bér, csak ránk fogják nyomni a nyugati adót. Hát ez nem így megy, ezek nem szamaritánusok. Ébresztő mindenkinek!” – fogalmazott.

Kövér László házelnök is gazdasági oldalról vizsgálta a kérdést, majd az alacsony magyar bérek előnyeiről értekezett. „Történelmi okokból kifolyólag egy tőkeszegénységgel küszködő régió, ennek vannak gazdaági értelemben vett előnyei is. Azért van annyi munkavállaló, főleg lengyel, Nyugat-Európában, mert kevesebbel is beérik, elnézést kérek, mint a jóléti állam szolgáltatásaihoz hozzászokott, hogy ne mondjam, némely esetben hozzálustult helyi polgárok. Ez versenyelőny a lengyel munkavállaló számára” – fogalmazott.

A Jobbik szerint azonban az elmúlt napokban felsorakoztatott érvek inkább arra utalnak, hogy a kormánypártok nem érdekeltek a magyar bérek felzárkóztatásában. „Amit Orbán Viktor oly sokszor elmondott már arab országokban, a Közel-Keleten: jöjjenek ide, mert itt nagyon olcsó a munkaerő, és az állam elképesztő mértékben támogatja azokat a multikat, amelyek a profitjuk száz százalékát kiviszik az országból, amelyek mesterségesen alacsonyan tartják a magyar munkabéreket, lényegében megteremtik Magyarországon azt a fajta »rabszolgatartó« munkaadói légkört, amely kialakult az elmúlt huszonhét évben” – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

Uniószerte egymillió aláírást kell gyűjteni egy év alatt ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a bérek összehangolásával. Az aláírásgyűjtést nyáron kezdi meg a Jobbik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!