Ha Lázáron múlna, Fodor menne a levesbe

NT, 2017. május 18., csütörtök 22:30, frissítve: csütörtök 22:51
Szembemennek a pécsi fideszesek a párt központi elvárásával, ha bizalmat szavaznak egy jogerősen elítélt politikusnak – ez következik a kancelláriaminiszter szavaiból. Lázár János azt mondta: parlamenti és önkormányzati képviselő sem lehet a Fidesz színeiben olyan személy, aki ellen büntetőeljárás folyik. Pécs polgármestere egy olyan képviselőt ültetne a város egyik bizottságába, aki jelenleg vádlott, egy másik ügyben pedig korábban már jogerősen elítélték.

Több mint egy millió forint. Ennyivel gazdagítaná a bizottsági tagság Fodor Ibolyát a 2019-ben lejáró önkormányzati ciklus végéig – mondja a pécsi közgyűlés jobbikos tagja. „Egészen elképesztő, hogy Pécs megyei jogú város polgármestere, aki jogot végzett, ezen információk birtokában és tudatában jelöli a képviselő asszonyt arra, hogy a Pécsi Értéktár bizottságába kerüljön. Tehát jól láthatjuk azt, hogy ez az egész előterjesztés arról szól, hogy Fodor Ibolya képviselő asszony nagyobb fizetést vihessen haza havonta” – jelentette ki Fogarasi Gábor.

Fodor Ibolya a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő 2014 őszén. Két hónappal később távozni kényszerült a kormánypárti frakcióból, miután kiderült, hogy elítélték sikkasztásért, ám az ítéletet eltitkolta. Azóta függetlenként politizált, a bizottsági tagságra most a polgármester jelölte. Páva Zsolttól hiába kért magyarázatot a Hír TV, nem nyilatkozott, ahogy a Fidesz-frakció tagjai sem álltak kamera elé. A képviselőcsoport korábbi helyettes vezetője nem zárja ki, hogy a frakció szembefordul Páva Zsolttal, és végül nem szavaz bizalmat Fodor Ibolyának, aki egy újabb büntetőügyben lett vádlott.

„Ilyen egyedi helyzetekben előfordulhat, hogy a frakciófegyelemre szükség van, hogyha meg kell szavaztatni valamit, de az is lehet, hogy a polgármester úr ezt szabadon mindenkire rábízza, és akkor olyan döntés fog születni, amit a többség kíván. Ezt nem tudom én előre megmondani. Én azt gondolom, hogy az is benne van ebben a helyzetben, hogy nincs kötelező szavazás” – mondta a Fidesz–KDNP volt pécsi frakcióvezető-helyettese, Moór Eszter.

Ha Lázár Jánoson múlna, Fodor Ibolyából valószínűleg nem lenne bizottsági tag. A miniszter ismét egyértelművé tette, hogy szerinte a politikai karrier véget ér a vádemeléssel.

– Mindig a törvényeknek megfelelően járnak el, én úgy gondolom, hogy – és válaszoltam önnek – aki ellen vádemelés van, az nem lehet országgyűlési képviselő.
– Akkor ezt az önkormányzati képviselők esetében nem tartja, ha jól értem?
– De. A Fidesznek mindenhol ez az álláspontja, de a konkrét ügyről nem kívánok nyilatkozni mert nem ismerem azt.

Fodor Ibolya bizottsági tagságáról május 30-án dönt Pécs közgyűlése.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés